Austria se opune propunerii UE privind plafonul pentru plățile mari în numerar

Austria se opune propunerii UE privind plafonul pentru plățile mari în numerar
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 iul 2021

Ministrul austriac de Finanțe, Gernot Bluemel, și-a exprimat opoziția față de planul de a se stabili un plafon de 10.000 euro la nivelul UE pentru plățile mari în numerar, transmite DPA.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

În 20 iulie, Comisia Europeană a propus un plafon de 10.000 euro la nivelul UE pentru plățile mari în numerar. Acest plafon la nivelul UE este suficient de ridicat pentru a nu pune la îndoială moneda euro ca mijloc legal de plată și recunoaște importanța vitală a plăților în numerar. Aproximativ două treimi dintre statele membre prevăd deja plafoane de acest tip, dar cuantumul acestora variază de la un stat la altul. Plafoanele naționale sub 10.000 euro pot rămâne în vigoare. Limitarea plăților mari în numerar îngreunează spălarea banilor murdari de către infractori. În plus, se va interzice furnizarea de portofele anonime pentru criptoactive, iar normele UE privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului (CSB/CFT) interzic deja conturile bancare anonime, scrie Agerpres.

Claim Expert Services SRL under new management since 1. July 2021 CITEȘTE ȘI Claim Expert Services SRL under new management since 1. July 2021

"Numerarul este un subiect sensibil în Austria", a declarat Bluemel, la videoconferința informală a miniștrilor Economiei și Finanțelor din UE.

Deși Viena a salutat alte elemente ale planului, cum ar fi propunerea de înființare a unei noi autorități a UE, care va avea drept misiune combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului, precum și propunerea de a reglementa mai dur criptomonedele, Bluemel a explicat că mulți austrieci văd numerarul ca fiind fundamental pentru siguranță și libertate.

"Nu vedem o valoare suplimentară a plafonului pentru plățile mari în numerar", a declarat ministrul austriac de Finanțe.

Bundesliga se vede în următoarele 4 sezoane pe posturile LOOK SPORT și online pe PrimaPlay.ro CITEȘTE ȘI Bundesliga se vede în următoarele 4 sezoane pe posturile LOOK SPORT și online pe PrimaPlay.ro

Majoritatea statelor membre UE au adoptat deja limite mai stricte, începând de la 500 de euro în Grecia. Dar plafonul va trebui introdus în țări ca Germania, Austria, Luxemburg și Cipru sau redus în altele.

Pentru ca propunerea să fie adoptată, ea trebuie aprobată de Parlamentul European și statele membre UE.

Înființarea unei noi autorități a UE va asigura o mai bună detectare a tranzacțiilor și a activităților suspecte, precum și eliminarea lacunele exploatate de infractori în vederea spălării produselor activităților ilicite sau a finanțării activităților teroriste prin intermediul sistemului financiar.

Elementul esențial al pachetului legislativ îl constituie înființarea unei noi autorități a UE care va transforma supravegherea combaterii spălării banilor și a finanțării terorismului în UE și va consolida cooperarea dintre unitățile de informații financiare (FIU). Această nouă autoritate de combatere a spălării banilor la nivelul UE (AMLA) va fi autoritatea centrală care va coordona autoritățile naționale pentru a se asigura că sectorul privat aplică în mod corect și consecvent normele UE. De asemenea, AMLA va ajuta unitățile de informații financiare să își amelioreze capacitatea de analiză a fluxurilor ilicite și să transforme informațiile financiare într-o sursă esențială pentru agențiile de aplicare a legii.

De asemenea, reforma propusă va extinde normele privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului (CSB/CFT) la întregul sector al criptoactivelor, obligând toți furnizorii de servicii să aplice măsuri de precauție cu privire la clienții lor. Modificările adoptate vor asigura trasabilitatea deplină a transferurilor de criptoactive, cum ar fi Bitcoin, și vor permite prevenirea și detectarea posibilei utilizări a acestora în scopuri de spălare a banilor sau de finanțare a terorismului. În plus, se vor interzice portofelele anonime de criptoactive, iar normele CSB/CFT ale UE se vor aplica integral sectorului criptoactivelor, subliniază Comisia Europeană.

viewscnt
Afla mai multe despre
austria
plata numerar