Băncile internaționale cu expunere la Rusia

Băncile internaționale cu expunere la Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 mar 2022

Cel mai recent val de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza invaziei sale din Ucraina a aruncat industria bancară globală în turbulențe profunde, în timp ce țările occidentale încearcă să restrângă accesul Moscovei la numerar pentru economia sa și comerțul internațional, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Unele bănci rusești vor fi excluse din sistemul de plăți internaționale SWIFT și, în mod esențial, alte sancțiuni vizează banca centrală a țării pentru a o împiedica să-și folosească rezervele valutare, scrie News.ro.

ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare

Măsurile urmăresc să submineze capacitatea Moscovei de a rezista sancțiunilor economice mai largi, dar au un impact și asupra băncilor occidentale care sunt expuse economiei Rusiei.

Divizia europeană a Sberbank, cea mai mare bancă a Rusiei, se confruntă cu un eșec, a declarat Banca Centrală Europeană (BCE), după o criză a depozitelor declanșată de criză.

În Europa, băncile italiene și franceze au cea mai mare expunere rusă, reprezentând puțin peste 25 de miliarde de dolari fiecare la sfârșitul lunii septembrie, urmate de băncile austriece cu 17,5 miliarde de dolari, arată datele Băncii Reglementelor Internaționale (BRI). Expunerea băncilor americane totalizează 14,7 miliarde de dolari, potrivit datelor BIS.

Iată care sunt câteva dintre băncile cu expunere semnificativă în Rusia.

BĂNCILE AMERICANE

CITIGROUP

Banca americană a declarat luni că expunerea sa totală față de Rusia se ridică la aproape 10 miliarde de dolari. Citigroup a enumerat Rusia pe locul 21 printre primele 25 de expuneri la țări, cu împrumuturi de 5,4 miliarde de dolari, titluri de valoare și angajamente de finanțare la sfârșitul anului 2021 - 0,3% din expunerile totale pe baza unei declarații depusă la autoritatea de reglementare.

Luni, Citigroup a oferit mai multe detalii, publicând o ”expunere totală la terți” de 8,2 miliarde de dolari. Suma include 1,0 miliarde de dolari în numerar la Banca Rusiei și alte instituții financiare și 1,8 miliarde de dolari în operațiuni repo. Citigroup a mai spus că are expuneri de 1,6 miliarde de dolari față de alte părți rusești din afara filialei sale din Rusia, care nu sunt incluse în acele 8,2 miliarde de dolari.

Ca o comparație, Goldman Sachs Group a raportat luna trecută o expunere netă de 293 de milioane de dolari în Rusia, precum și o expunere totală de 414 de milioane de dolari pe piață în decembrie 2021.

Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori CITEȘTE ȘI Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori

BĂNCILE EUROPENE

RAIFFEISEN BANK INTERNATIONAL

Afacerile rusești ale băncii austriece se clasează pe locul nouă ca mărime din țară, în funcție de credite.

Cu active totale de 15,8 miliarde de euro, banca are aproximativ 8.700 de angajați pentru a deservi peste 4,5 milioane de clienți.

Capitalul propriu de 2,4 miliarde de euro reprezintă 18% din capitalul propriu consolidat.

RBI a activat în Rusia de la prăbușirea Uniunii Sovietice, iar afacerile sale de acolo au contribuit cu aproape o treime la profitul net al grupului de 1,5 miliarde de euro (1,66 miliarde de dolari), anul trecut.

Expunerea RBI în Rusia a totalizat 22,85 miliarde de euro, mai mult de jumătate fiind legată de sectorul privat corporativ, a spus acesta în prezentarea rezultatelor pentru 2021.

Banca centrală a Rusiei reprezintă 8% din expunerea RBI față de țară, entitățile suverane 4% și băncile rusești 2%, conform prezentării.

Cifra totală cuprinde 11,6 miliarde de euro în împrumuturi pentru clienți (sau 11,5% din grup), dintre care peste 80% sunt în ruble rusești.

Expunerea transfrontalieră față de Rusia este de doar 1,6 miliarde de euro, fără finanțare de la Viena.

Raiffeisen deține și 2,2 miliarde de euro în împrumuturi pentru clienții ucraineni.

Provizioanele pentru pierderi acoperă 64,3% din expunerile depreciate ale RBI în Rusia.

Directorul general al RBI, Johann Strobl, a declarat săptămâna aceasta pentru Reuters că filiala din Rusia a grupului ”avea o poziție de lichiditate foarte puternică și (înregistra) intrări”.

SOCIETATE GENERALE

Societe Generale a început să facă afaceri în Rusia în 1872, apoi a părăsit țara în 1917, anul revoluției bolșevice, pentru a reveni în 1973. Are 1,5 milioane de clienți locali.

Societe Generale, care controlează banca rusă Rosbank, avea o expunere totală de 18 miliarde de euro față de Rusia la sfârșitul anului trecut - sau 1,7% din totalul grupului. Aceasta include atât elemente din bilanț, cât și din afara bilanțului (de exemplu, o linie de credit care nu a fost încă utilizată).

Din expunerea SocGen în Rusia, 39% este în sectorul corporativ și 36% în retail. Entitățile suverane reprezintă 21%, instituțiile financiare 4%.

Creditele efective au crescut cu 13,3% anul trecut la 10,5 miliarde de euro.

Afacerea sa de retail din Rusia - căreia i s-au alocat în medie 1,05 miliarde de euro de capital anul trecut - a produs un venit net de 115 milioane de euro în 2021, în creștere de la 37 de milioane de euro în 2020.

Incluzând serviciile financiare, venitul net la SG Russia a fost de 152 de milioane de euro, față de 76 de milioane în 2020.

Banca a declarat că a implementat măsuri de adaptare la noile sancțiuni și că Rosbank a continuat să funcționeze ”în siguranță”.

UNICREDIT

Filiala din Rusia a băncii italiene este a 14-a cea mai mare bancă din țară. Capitalurile de 2,3 miliarde de euro ale UniCredit Rusia reprezintă 3,7% din totalul grupului. ”Expunerea la neplată” a UniCredit cu privire la Rusia a totalizat 14,2 miliarde de euro la jumătatea anului 2021.

Dintre acestea, aproximativ 8 miliarde de euro sunt împrumuturi acordate de divizia rusă și finanțate local. Restul include elemente din afara bilanțului și împrumuturi transfrontaliere acordate în principal de UniCredit către corporații mari din afara Rusiei.

UniCredit a declarat săptămâna trecută că franciza sa din Rusia a reprezentat doar aproximativ 3% din veniturile grupului, iar provizioanele au acoperit 84% din expunerile sale neperformante.

INTESA SANPAOLO

Cea mai mare bancă din Italia a finanțat proiecte majore de investiții în Rusia, cum ar fi gazoductul Blue Stream și vânzarea unei participații la producătorul de petrol Rosneft.

Banca se ocupă de mai mult de jumătate din toate tranzacțiile comerciale dintre Italia și Rusia.

Expunerea la împrumuturi a Intesa față de Rusia era de 5,57 miliarde de euro la sfârșitul anului 2021, sau 1,1% din total.

Filialele sale din Rusia și Ucraina au active de 1 miliard de euro, respectiv 300 de milioane de euro, care împreună reprezintă doar 0,1% din activele totale ale grupului.

ING

Banca olandeză are în jur de 4,5 miliarde de euro în credite restante cu clienți ruși și în jur de 600 de milioane de euro cu clienți din Ucraina, dintr-un portofoliu total de credite în valoare de peste 600 de miliarde de euro.

ING a spus că multe sancțiuni împotriva Rusiei au fost în vigoare din 2014.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
rusia