Grupul austriac Raiffeisen se gândește să iasă din Rusia. Primul exit al unei bănci europene de pe piața rusă în urma invaziei Ucrainei

Grupul austriac Raiffeisen se gândește să iasă din Rusia. Primul exit al unei bănci europene de pe piața rusă în urma invaziei Ucrainei
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 1 mar 2022

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) ia în calcul să renunțe la operațiunile din Rusia, în ceea ce ar constitui primul exit al unei bănci europene de pe piața rusă în urma invaziei Ucrainei și a sancțiunilor impuse de statele occidentale, potrivit Reuters, care citează persoane la curent cu planurile grupului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Una dintre sursele citate a declarat, fără să ofere detalii, că Raiffeisen ar putea părăsi atât Rusia, cât și Ucraina, prin cedarea proprietăților de acolo către o altă entitate. O suspendare temporară a activității ar fi, de asemenea, o opțiune.

Decizia nu este iminentă, dar ar putea fi declanșată în cazul în care afacerile Raiffeisen din aceste țări vor avea nevoie de mai mulți bani sau capital, conform surselor."Raiffeisen Bank International nu are niciun plan de a părăsi Rusia", a declarat, pentru Reuters, un purtător de cuvânt al RBI la Viena, refuzând orice alt comentariu.

Visa și Mastercard au blocat accesul la rețeaua lor pentru o serie de instituții financiare rusești vizate de sancțiuni CITEȘTE ȘI Visa și Mastercard au blocat accesul la rețeaua lor pentru o serie de instituții financiare rusești vizate de sancțiuni

Acțiunile băncii, care au pierdut 38% din valoare în ultimele 5 sesiuni de tranzacționare, și-au adâncit declinul pe bursa de la Viena în urma informațiilor privind un potențial exit din Rusia.

În jurul orei 16:20, titlurile Raiffeisen consemnau un declin de 8,45%, la 13,43 euro/unitate, după ce anterior au atins un minim intraday de 12,88 euro.

RBI operează în Rusia de la prăbușirea Uniunii Sovietice, în urmă cu 30 de ani, ocupând locul 10 în sistemul bancar local în funcție de valoarea activelor. Afacerile din Rusia au contribuit anul trecut cu aproape o treime la profitul net al grupului, în valoare de de 1,5 miliarde de euro.

Costul potențial al ieșirii din Rusia și Ucraina pentru RBI nu este clar. Ambele surse au declarat că este suficient de robustă din punct de vedere financiar pentru a rezista oricărei opriri a operațiunilor sale bancare în aceste țări.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
raiffeisen bank international
rbi
exit rusia
invazie ucraina
banci cu expunere rusia