Budapesta refuză "șantajul" Bruxelles-ului și se declară gata să se lipsească de banii europeni

Budapesta refuză "șantajul" Bruxelles-ului și se declară gata să se lipsească de banii europeni
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 sep 2021

Guvernul ungar a calificat ca inacceptabil ceea ce consideră a fi un șantaj din partea Bruxelles-ului cu privire la validarea planului său de redresare și se declară gata să renunțe la fondurile europene, cu două zile înaintea expirării termenului limită de examinare de către Comisia Europeană, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"Da, ne putem lipsi" de fondurile europene,"avem destui bani pentru a începe aceste proiecte" de redresare, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto într-un interviu acordat AFP la Strasbourg, scrie Agerpres.

Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus

Analiza planului de redresare transmis la Bruxelles pe 12 mai, dar care se confruntă de luni de zile cu dezacorduri pe subiectul respectării statului de drept în Ungaria, a fost prelungită până pe 30 septembrie de către Comisia Europeană. Executivul european a evidențiat în special o luptă insuficientă împotriva corupției și lipsa de independență din justiție.

Szijjarto nu se așteaptă la un acord din partea Bruxelles-ului până joi. În opinia sa,"dezbaterea nu este dacă planul de redresare este bun sau nu". Blocajul are legătură cu adoptarea în iunie a unei legi acuzate că subminează drepturile persoanelor LGBT +, lege pe care guvernul Viktor Orban o prezintă drept un instrument pentru protejarea copiilor.

"Folosirea fondurilor europene ca mijloc de șantaj pentru a promova schimbarea politică este inacceptabilă", a insistat Peter Szijjarto.

Era predictibil falimentul City Insurance? CITEȘTE ȘI Era predictibil falimentul City Insurance?

Dacă Bruxellesul decide sau nu să prelungească în continuare termenul limită pentru examinarea planului Ungariei de investiții și reformă care ar permite Budapestei să beneficieze de 7,2 miliarde de euro în subvenții din partea UE,"nu cred că are vreo importanță, pentru că nu vom face niciun compromis pe acest subiect", a afirmat ministrul ungar de externe.

Șeful diplomației ungare a evidențiat recenta îmbunătățire a ratingului datoriei Ungariei de către Moody's, precum și o "cerere uriașă" pentru obligațiunile pe termen lung ale țării.

Luni, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a spus că nu poate "spune în avans dacă ne îndreptăm, sau nu, spre un acord".

Ungaria deține până în noiembrie președinția rotativă semestrială a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, iar prioritățile sale sunt protecția minorităților naționale, protecția familiilor și dialogul inter-religios.

viewscnt
Afla mai multe despre
budapesta
ungaria