Bulgaria a semnat un acord pe termen lung cu Turcia pentru aprovizionarea cu gaze

Bulgaria a semnat un acord pe termen lung cu Turcia pentru aprovizionarea cu gaze
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 ian 2023

Compania bulgară de gaze Bulgargaz a semnat un acord pe termen lung cu firma turcă de gaze Botas, care îi oferă acces la rețeaua de gaze a Turciei și la terminalele de gaze naturale lichefiate (GNL) ale acesteia, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Bulgaria era aproape complet dependentă de gazele rusești, dar caută alternative după ce Moscova a întrerupt livrările în aprilie, din cauza refuzului Sofiei de a plăti în ruble, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ Altur Slatina, lovit de războiul din Ucraina, își cere insolvența CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Altur Slatina, lovit de războiul din Ucraina, își cere insolvența

Conform noului acord pe 13 ani, Bulgargaz ar putea folosi terminalele GNL ale Turciei pentru aprovizionarea cu gaze, care vor fi transportate prin rețeaua de gaze a Botas către Bulgaria.

„Prin acest acord ne asigurăm oportunitatea de a cumpăra gaze de la toți producătorii globali și de a le descărca în Turcia, ceea ce se potrivește cel mai bine Bulgariei din punct de vedere logistic”, a declarat ministrul interimar al Energiei, Rossen Hristov.

Omologul său turc, Fatih Donmez, a declarat că acordul va permite Bulgariei să transporte aproximativ 1,5 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze pe an și va contribui la creșterea securității aprovizionării în sud-estul Europei.

Hristov a spus că Bulgaria dorește să rezerve o capacitate de aproximativ 1 miliard de metri cubi de gaze pe an la terminalele de GNL din Turcia și să încheie acorduri de import cu producătorii de GNL europeni și americani.

Rezervările pentru 2023 vor fi mai puține, deoarece Bulgargaz a câștigat deja de câteva luni licitații pentru sloturi la terminalul grecesc GNL Revithoussa.

Bulgaria acoperă în prezent aproximativ o treime din necesarul anual de gaze prin importul de 1 miliard de metri cubi de gaze azere și contractează traderi pentru a-i furniza restul prin Grecia.

Expertul în energie și fostul ambasador al Bulgariei la Moscova, Ilian Vassilev, a declarat că rezervarea noii capacități va oferi alternative la aglomeratul terminal Revithoussa, dar a avertizat că Bulgaria ar putea ajunge să importe gaze rusești mascat, dacă optează să cumpere și de la Botas.

Turcia importă gaze rusești, iar Moscova a propus înființarea unui hub pentru gazele rusești în Turcia, care, teoretic, ar putea permite Moscovei să-și mascheze exporturile cu combustibil din alte surse.

Hristov a spus că Bulgaria nu poate controla ce gaze vor intra în Bulgaria, dar că Sofia se va asigura că semnează contracte pentru livrările de GNL care nu sunt din Rusia.

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
turcia
gaze