Peste 60% din afacerile din Bulgaria sunt afectate de lipsa forței de muncă, iar aproape 53.000 de angajați sezonieri sunt necesari în stațiunile de la Marea Neagră, pentru a asigura clienților servicii de calitate, informează Novinite.
Aceasta situație a dus la angajarea de muncitori din Bangladesh, India și Turcia, pentru locuri de muncă pe care în mod obișnuit bulgarii le ocupau în țările occidentale, scrie Agerpres.
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
Cum sezonul de vară avansează, multe unități de cazare nu reușesc să-și acopere necesarul de angajați. Stanislav Dimitrov, un hotelier din Kranevo, a declarat că au fost nevoiți să anuleze rezervări pentru a face față cu actualul personal. "Continuăm căutarea de angajați. Am fost nevoiți să anulăm rezervări și să limităm disponibilitatea camerelor pentru a face față cu actualul personal", a spus hotelierul.
Dimitrov a căutat să recruteze din locuri neconvenționale, trimițând în aprilie cereri pentru angajați provenind din Bangladesh și Nepal. Deși firma lui a reușit rapid să facă rost de potențiali angajați, procesul de emitere a vizelor s-a dovedit a fi lent, doar unul din opt solicitanți ajungând până la mijlocul lunii iulie.
Neicho Tonev, a cărui firmă oferă servicii de curățenie, s-a confruntat cu dificultăți similare. După ce a așteptat aproape un an sosirea angajaților, el a recunoscut că este nevoie să caute în afara țării. În pofida eforturilor de recrutare în derulare, găsirea de angajați calificați rămâne un obstacol major, a apreciat el.
Vasil Todorov, de la Camera de Comerț și Industrie a Bulgariei, a subliniat că deficitul de forță de muncă este principalul motiv de îngrijorare pentru companii. În timp ce numărul oficial al șomerilor este de aproximativ 160.000, angajatorii au nevoie de peste 260.000 de angajați suplimentari în următorii ani, ceea ce reflectă o tendință mai amplă a migrării forței de muncă din Estul în Vestul Europei și mai departe.
Inițial angajatorii caută bulgari și, dacă nu reușesc, îi recalifică pe angajații existenți sau apelează la automatizare. Deseori, procesele de automatizare nu sunt practice din cauza costurilor. Ca rezultat, mulți apelează la angajați străini.
În 2023, cele mai multe permise de muncă au fost acordate muncitorilor Turcia, Uzbekistan, Kîrgîzstan, Nepal și India. Valentina Alexandrova, de la o agenție de recrutare, a atras atenția aspra lipsei de angajați din agricultură, ceea ce a determinat căutarea de angajați sezonieri în afara statelor membre UE.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Microsoft anunță o întrerupere majoră a serviciilor care afectează utilizatori din întreaga lume. Sunt afectate aeroporturi, bănci, magazine, TV. Compania de securitate cibernetică CrowdStrike, indicată ca vinovat, cade la bursăÎn Plovdiv, Dimitar Cholakov, director la o companie de transport, a explicat că deși face eforturi pentru a angaja bulgari, lipsa de șoferi l-a forțat să ia în considerarea aducerea de angajați din India. Cerințele de certificare și pregătirea laborioasă au complicat procesul de angajare, ducând la o dependență de forța de muncă străină, în pofida costurilor mai ridicate.
În pofida dificultăților, firmele cer relaxarea procedurilor de importare a forței de muncă. Todorov a sugerat eficientizarea procedurilor administrative permițând interviurile online, pentru a facilita o recrutare mai rapidă. Această abordare ar atenua presiunile asupra birourilor consulare și ar îmbunătăți situația de pe piața muncii din Bulgaria