Bulgaria vrea ca rețeaua sa de gaz să devină fundamentală pentru Coridorul cu hidrogen Sud-Est

Bulgaria vrea ca rețeaua sa de gaz să devină fundamentală pentru Coridorul cu hidrogen Sud-Est
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 sep 2023

“Datorită infrastructurii sale bine dezvoltate de gaze, viitoarea rețea de hidrogen a Bulgartransgaz va fi fundamentală pentru construirea Coridorului de hidrogen prioritar Sud-Est pentru aprovizionarea Uniunii Europene”, a declarat directorul operatorului de stat bulgar de gaze, Vladimir Malinov. Acest lucru s-a întâmplat în timpul discuțiilor din SUA cu reprezentanții uneia dintre cele mai importante corporații americane de cercetare, RAND Corporation, a anunțat compania. La această întâlnire a fost discutat rolul Bulgariei în dezvoltarea energiei cu hidrogen și tranziția către neutralitatea carbonului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În ultimul an, Bulgartransgaz a fost deosebit de activă în inițiative legate de hidrogen, care este considerat un combustibil nepoluant, a cărui pondere în economie și energie va crește semnificativ. Împreună cu operatorul grec DESFA a fost inițiată construcția unei conducte de hidrogen de la Salonic la Sofia, care va candida pentru finanțare europeană. A fost angajat un consultant care să spună dacă actuala rețea de transport de gaze din Bulgaria poate transporta și hidrogen și în ce raport procentual ar trebui să fie acesta față de gaz. Compania a anunțat, de asemenea, un studiu de piață fără caracter obligatoriu privind cererea de servicii de transfer de hidrogen. Există interes pentru acest lucru atât din partea potențialilor producători, cât și a utilizatorilor de hidrogen, afirmă acum Malinov.

Procurorii cercetează Ukrenergo, operatorul sistemului energetic al Ucrainei, ajutat cu livrări de urgență și de România, pentru vânzări în pierdere către o firmă a oligarhului Kolomoiski CITEȘTE ȘI Procurorii cercetează Ukrenergo, operatorul sistemului energetic al Ucrainei, ajutat cu livrări de urgență și de România, pentru vânzări în pierdere către o firmă a oligarhului Kolomoiski

RAND Corporation și-a anunțat disponibilitatea de a oferi Bulgariei o analiză privind oportunitățile suplimentare de consolidare a securității energetice.

În timpul vizitei sale în SUA, Malinov s-a întâlnit cu secretarul adjunct al Biroului de Resurse Energetice al Departamentului de Stat al SUA, Laura Lohman. Cei doi au discutat despre modul în care evoluează diversificarea aprovizionării cu gaze în Europa și despre securitatea acestora, arată Rador.

Există interes pentru mai multe transporturi de gaze din Grecia către România

Malinov a informat că a fost declarat un interes comercial mare în faza neobligatorie derulată a testului de piață pentru creșterea capacității punctelor de interconectare cu Grecia – Kulata/Sidirokastro și cu România – Kardam/Negru Vodă, pentru a putea transfera mai mult gaz lichefiat prin Bulgaria spre sud-estul Europei.

„Continuăm să ne bazăm pe parteneriatul cu companiile americane, deoarece odată cu dezvoltarea de noi terminale și capacitatea de regazificare, cererea de GNL este de așteptat să crească. Acest lucru este valabil mai ales pentru regiunea Europei de Sud-Est după punerea în funcțiune a terminalului Alexandroupolis, anul viitor”, a declarat șeful companiei, care deține un pachet de 20% din proiect.

Cisco face cea mai mare achiziție din istoria sa: va plăti 28 miliarde dolari pentru o companie de cybersecurity CITEȘTE ȘI Cisco face cea mai mare achiziție din istoria sa: va plăti 28 miliarde dolari pentru o companie de cybersecurity

Interconexiunea cu Serbia va fi gata pentru o lună

„Se plănuiește construirea interconectării cu Serbia până la sfârșitul lunii viitoare, care va permite livrări de gaz natural lichefiat de la terminalele din Grecia și către vecina noastră de vest”, a mai spus Malinov. El a menționat că, odată cu creșterea capacităților și conectivitatea bidirecțională a rețelei Bulgartransgaz cu țările vecine, România, Ucraina, Moldova și Macedonia de Nord au deja acces la gaze naturale lichefiate prin Bulgaria.

Mai mulți bani pentru depozitul de gaze din Ciren

Malinov a discutat cu instituțiile financiare internaționale posibilitățile de creditare a extinderii depozitului de gaze de la Ciren. Au existat discuții în această direcție în februarie, când șeful Bulgartransgaz s-a întâlnit cu reprezentanții statului American Corporation for International Development (S.U.A. DFC), precum și cu EXIM Bank – agenția federală de credit la export a Statelor Unite.

Se pare însă că încă nu s-a convenit nimic, pentru că s-a anunțat că discuțiile despre participarea la finanțarea proiectului Ciren continuă. Valoarea sa este de 308 milioane de euro, potrivit celor mai recente date anunțate oficial de ministrul bulgar al Energiei, Rumen Radev.

Pentru foraj și partea supraterană au fost alocați de către Comisia Europeană pentru proiect 78 de milioane de euro. Separat, Blugartransgaz a beneficiat de aproape 208 milioane de euro dintr-un împrumut garantat de stat de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, iar proprietarul operatorului, Holdingul Energetic Bulgar, a oferit un împrumut de circa 30 de milioane de euro pentru acoperirea creșterii costurilor de forare. Nu s-a anunțat deocamdată ce finanțarea, în ce sumă și în ce scop caută Bulgartransgaz în SUA.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidrogen
bulgaria