Bulgaria vrea să suprime controversatele ''pașapoarte de aur''

Bulgaria vrea să suprime controversatele ''pașapoarte de aur''
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 ian 2022

Noul guvern bulgar, care a promis să eradicheze corupția, a adoptat un proiect de lege menit să suprime controversatele "pașapoarte de aur", care permit obținerea cetățeniei în schimbul unor investiții substanțiale, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comisia Europeană și-a exprimat de mai multe ori îngrijorarea în legătură cu această practică și a lansat chiar o procedură de infringement împotriva Maltei și Ciprului. Ea a atenționat de asemenea că respectiva procedură prezintă riscuri pentru UE, care țin "în special de securitate, spălare de bani, fraudă fiscală și corupție", scrie Agerpres.

Litoralul bulgăresc, gazdă pentru comunități de anti-vacciniști CITEȘTE ȘI Litoralul bulgăresc, gazdă pentru comunități de anti-vacciniști

În iunie 2021, Bruxellesul a adresat o scrisoare autorităților bulgare prin care le cerea să abolească aceste pașapoarte.

Potrivit acestui program, pus în aplicare din 2013 și de care profită în special chinezii și rușii bogați, străinii care investec o sumă de cel puțin un milion de leva (500.000 de euro) pot obține un titlu de rezident permanent, apoi cetățenia, dacă dublează această sumă, și aceasta fără a trece prin etapele dificile ale unei proceduri clasice.

Însă guvernul bulgar a detectat nereguli în 47 de cazuri, jumătate din total.

Ministerul Justiției al Bulgariei citează în special cazul unor investitori care au revândut titlurile sau o proprietate recent achiziționată imediat după ce au fost naturalizați.

Cabinetul premierului Kiril Petkov, în funcție de la mijlocul lui decembrie, subliniază prin urmare "absența de investiții reale în economie, care pot crea locuri de muncă", pentru a justifica abolirea "pașapoartelor de aur".

Washingtonul a sancționat anul trecut șase cetățeni și 64 de entități bulgare pentru presupusul lor rol "în corupția" din această cea mai săracă țară din UE. Printre aceștia, un influent deputat și fost magnat media, Delyan Peevski, care a fost de asemenea acuzat de Trezoreria americană că a pus în funcțiune un sistem de achiziție rapidă a cetățeniei prin încălcarea procedurii legale.

Proiectul de lege, susținut de o bună parte din clasa politică, mai trebuie să fie aprobat de Parlament.

Bulgaria a mai vrut să suprime aceste "pașapoarte de aur" în ianuarie 2019, însă la acea dată inițiativa nu a reușit.

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
pasaport de aur