Cehia a expulzat 18 diplomați ruși și învinuiește Moscova pentru explozia din 2014

Cehia a expulzat 18 diplomați ruși și învinuiește Moscova pentru explozia din 2014
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 apr 2021

Cehia a expulzat 18 diplomați ruși în urma apariției suspiciunii că serviciile de infromații ruse au fost implicate într-o explozie care a avut loc la un depozit de arme în 2014, a anunțat guvernul sâmbătă, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Doi ruși suspectați că l-au otrăvit în Salisbury pe Serghei Skripal în 2018 sunt legați de o explozie care a avut loc cu patru ani înainte la un depozit de arme în Cehia, relatează BBC.

Poliția din Cehia a emis fotografiile lui Alexander Petrov și Ruslan Boshirov, despre care spune că s-au aflat în țară la momentul exploziei în care au murit doi oameni.

Explicațiile STS, după ce fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a sugerat că decesele COVID nu sunt raportate corect CITEȘTE ȘI Explicațiile STS, după ce fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a sugerat că decesele COVID nu sunt raportate corect

Drept urmare, Cehia a expulzat 18 diplomați ruși.

Vladimir Dzhabarov, parlamentar rus, a spus sâmbătă că această acuzație este absurdă și că răspunsul Rusiei la expulzarea diplomaților ar trebui să fie proporțional.

Prim-ministrul ceh  Andrej Babis a declarat că țara a fost nevoită să reacționeze la descoperirile ce leagă explozia de serviciul de informații rus GRU.

Cîțu: Antreprenorii sunt eroii acestei perioade dificile CITEȘTE ȘI Cîțu: Antreprenorii sunt eroii acestei perioade dificile

La o conferință de presă susținută sâmbătă seară, Babis a spus că cei 18 diplomați care au fost identificați ca angajați ai serviciului de informații ruse au la dispoziție 48 de ore pentru a părăsi țara.

„Există o suspiciune întemeiată că agenți secreți ruși de la GRU au fost implicați în exploziile din 2014 de la un depozit de muniție din orașul ceh Vrbětice", a spus el.

În același timp, poliția a emis o solicitare de ajutor în căutarea celor doi indivizi despre care a spus că se aflau în țară între 11 octombrie și 16 octombrie 2014, mai întâi în Praga, apoi în zona unde se afla depozitul.

INFOGRAFICE Cifrele oficiale ale primului an de pandemie. Creștere a mortalității cu 17,8%, din care mai puțin de jumătate pusă de autorități pe seama Covid CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Cifrele oficiale ale primului an de pandemie. Creștere a mortalității cu 17,8%, din care mai puțin de jumătate pusă de autorități pe seama Covid

Poliția caută suspecți ce folosesc identitățile Alexander Petrov și Ruslan Boshirov. Sunt aceleași nume folosite de doi agenți secreți ruși despre care Marea Britanie spune că l-au otrăvit pe Skripal în Salisbury, Wiltshire, în 2018. Fotografiile emise de poliția cehă se potrivesc cu cele difuzate de poliția britanică.

După Salisbury, cei doi au fost identificați ca Alexander Mishkin și Anatoliy Chepiga și au apărut mai târziu la televiziunea rusă de stat unde au spus că erau nutriționiști sportivi în vizită în Salisbury pentru a vedea turla catedralei.

Autoritățile britanice au susținut că ei au fost membri ai GRU și că au pus un agent neurotoxic, Novicioc, pe mânerul unei uși a casei lui Skripal, fost ofițer GRU. Skripal și fiica lui au avut nevoie de îngrijiri medicale și s-au recuperat.

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Regulile pregătite la spectacole și concerte din 1 iunie: Acces permis doar persoanelor care acceptă să le fi luată temperatura, intrare/ieșire într-o anumită ordine, mască plus scenariu care impune vaccinarea sau test PCR CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Regulile pregătite la spectacole și concerte din 1 iunie: Acces permis doar persoanelor care acceptă să le fi luată temperatura, intrare/ieșire într-o anumită ordine, mască plus scenariu care impune vaccinarea sau test PCR

Câteva luni mai târziu, o femeie a murit după ce a fost otrăvită cu un agent neurotoxic dintr-o sticlă de parfum aruncată.

„Suntem într-o situație similară celei din Marea Britanie după încercarea de otrăvire din Salisbury în 2018”, a declarat sâmbătă noapte ministrul ceh de Interne, Jan Hamáček.

Rusia a răspuns că, potrivit Constituției, nu îi este permis ca cetățenii săi să fie extrădați.

viewscnt
Afla mai multe despre
cehia expulzare diplomati rusi
cehia explozie 2014