CNN: Tot mai mulți oficiali de la Moscova, inclusiv din FSB, fug din Rusia. Omul care îi ajută în străinătate află secrete prețioase

CNN: Tot mai mulți oficiali de la Moscova, inclusiv din FSB, fug din Rusia. Omul care îi ajută în străinătate află secrete prețioase
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 ian 2023

Vladimir Osecikin, un disident rus care a fugit în Franța încă din 2015, spune că un număr tot mai mare de oficiali ruși de rang înalt dezertează în Occident, nemulțumiți de războiul Kremlinului din Ucraina. El a declarat într-un interviu pentru CNN că foști generali și agenți de informații se numără printre ei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Așa-numita "operațiune militară specială" a lui Putin nu a fost singura mișcare a rușilor după 24 februarie. Aceasta a declanșat și "un mare val" de oficiali ruși care și-au părăsit patria, eclipsat doar de valul de oameni care au fugit din țară din cauza ordinului de "mobilizare parțială" al Kremlinului din septembrie. Acum, a declarat Vladimir Osecikin pentru CNN, în fiecare zi sunt oameni care îi cer ajutorul, scrie News.ro.

VIDEO Un nou pasaj rutier suprateran în București. ”Europa unită”. CITEȘTE ȘI VIDEO Un nou pasaj rutier suprateran în București. ”Europa unită”.

Mulți sunt soldați de rang inferior, dar printre ei se află și profiluri mult mai pregnante. Osecikin spune că printre cei pe care i-a ajutat se numără un fost ministru al guvernului de la Moscova și un fost general rus de trei stele, iar CNN spune că a confirmat identitatea unui fost ofițer FSB și a unor mercenari Wagner.

Chiar acum, în ianuarie, Osecikin a ajutat un fost comandant Wagner care a fugit din Rusia pe jos în Norvegia vecină pentru a cere azil. Fostul soldat se temea pentru viața sa după ce a refuzat să își reînnoiască contractul cu grupul de mercenari.

O TENTATIVĂ DE ASASINARE CA-N FILME

Vladimir Osecikin a cerut azil în Franța încă din 2015 și se bucură acum protecție polițienească după ce în 12 septembrie anul trecut familia sa a fost vizată de o tentativă de asasinat ca-n filme: un lunetist a tras asupra apartamentului său tocmai când, împreună cu soția și copiii, se pregătea să ia cina.

"În ultimii 10 ani, fac multe lucruri pentru a proteja drepturile omului și ale altor persoane. Dar în acest moment, am înțeles că misiunea mea de a ajuta alți oameni a creat un risc foarte mare pentru familia mea", a declarat Osecikin pentru CNN.

Pe numele lui Osecikin autoritățile din Rusia au emis un mandat de arestare, iar în prezent se află pe lista persoanelor căutate de țara sa natală. 

Munca lui Osecikin ca jurnalist de investigație și activist anticorupție l-a pus în pericol în Rusia, dar îi aduce și avantaje, inclusiv în Franța. De două ori, a mărturisit el pentru CNN, ponturile au ajuns înaintea ucigașilor la ușa lui. "Vladimir, ai grijă", i-a transmis o sursă din diaspora cecenă, în februarie anul trecut, printr-un mesaj. "A existat deja o ofertă de plată în avans pentru a te elimina", i-a spus sursa.

TABEL OMV Petrom a ieftinit surprinzător benzina, la numai o zi de la scumpirea cu 9 bani/l CITEȘTE ȘI TABEL OMV Petrom a ieftinit surprinzător benzina, la numai o zi de la scumpirea cu 9 bani/l

Osecikin trăiește acum sub pază armată constantă, asigurată de autoritățile franceze, iar adresa și rutina sa sunt secrete.

CINE ESTE VLADIMIR OSECIKIN

În calitate de activist influent pentru drepturile omului și jurnalist, Osecikin a fost mult timp un ghimpe în coasta multor ruși puternici. După ce a fondat în 2011 Gulagu.net - o organizație pentru drepturile omului care urmărea cazurile de corupție și tortură în Rusia - s-a ocupat de o serie de investigații de profil înalt care incriminau instituțiile și ministerele rusești. Una dintre aceste investigații a relevat că în închisorile rusești se comit violuri sistematice asupra deținuților de sex masculin.

Dar activitatea Gulagu.net de când tancurile rusești au trecut granița ucraineană, în februarie, a fost cea care a conferit organizației o nouă relevanță internațională.

Ancheta referitoare la închisoare i-a făcut pe mai mulți agenți din cadrul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB, spionajul intern) să se transforme în denunțători, aceștia mărturisind că au fost dezgustați de descoperirile Gulagu.net, susține Osecikin. Acest lucru a dus la #windofchange, o serie de scrisori care ar proveni de la personalul FSB și care au fost trimise organizației lui Osecikin. Publicate online de echipa sa, scrisorile au devăluit dezaprobarea agenților FSB față de conducerea Rusiei și față de războiul din Ucraina.

CE FACE OSECIKIN CU SECRETELE PE CARE LE AFLĂ

"Atunci când persoana este de nivel foarte înalt, înțelege foarte bine cum funcționează mașinăria regimului lui Putin și înțelege foarte bine că, dacă vorbește despre asta, există un risc foarte mare de terorism cu Noviciok sau de asasinare", a declarat Osecikin pentru CNN. 

Implicit, atunci când îi ajută pe acești oficiali să fugă din Rusia prin intermediul rețelei lui, există un acord tacit, iar aceștia îi furnizează informații despre mecanismele interne ale Moscovei. Unele dintre aceste informații ajung și la agențiille de informații europene, cu care Osecikin are contacte regulate, spune el.

Un fost locotenent din FSB pe care Osecikin l-a ajutat să fugă în Europa, Emran Navruzbekov, a declarat că a pregătit directive ale FSB privind operațiunile de spionaj ale Rusiei în Europa pentru a le oferi agențiilor de informații occidentale.

"Șefii noștri din FSB le-au cerut agenților lor din Europa să afle despre 'mercenarii' care vor merge în Ucraina. Pe voluntarii care merg să lupte pentru Ucraina îi numesc teroriști. Am păstrat o astfel de corespondență", a declarat el pentru CNN.

Unii dintre cei pe care Osecikin îi ajută sunt în posesia unor informații - chiar secrete militare - despre care disidentul recunoaște că prezintă un interes limitat pentru organizația sa pentru drepturile omului. Dar agențiile de informații occidentale au priorități diferite.

Michel Yakovleff, un fost general al armatei franceze și fost comandant adjunct al operațiunilor NATO, a analizat, la cererea CNN, mai multe dosare militare obținute de Osecikin. El a declarat că, deși acestea nu au o importanță deosebită pentru un comandant militar, "sunt fragmente de informații care construiesc o imagine".

CE DAU LA SCHIMB FUGARII

Un fost general rus a adus cu el documente militare, inclusiv un plan arhitectural al unei clădiri, potrivit lui Osecikin, cu o legendă care detalia semnificația simbolurilor, enumerând utilitățile și datele de construcție. Generalul, încercând să câștige încrederea europenilor, spera ca autoritățile occidentale să recunoască valoarea documentelor sale, a povestit Oseckin. Surse din serviciile de informații au confirmat pentru CNN autenticitatea probabilă a documentelor, dar au ridicat întrebări cu privire la utilitatea și exclusivitatea lor.

VIDEO Pastila de HR - Florin Lăzărescu, fondator Clinica Trident: Se observă o temperare a numărului personalului medical care părăsește țara. La asistente, lucrurile nu sunt la fel de roz CITEȘTE ȘI VIDEO Pastila de HR - Florin Lăzărescu, fondator Clinica Trident: Se observă o temperare a numărului personalului medical care părăsește țara. La asistente, lucrurile nu sunt la fel de roz

Yakovleff spune însă că documentele nu sunt singura monedă de schimb pe care o dețin fugarii. "Adevăratele întrebări sunt: unde erai în ierarhie? În ce măsură erai de încredere? Cine erau oamenii de încredere din jurul tău? Ce fel de acces aveai la ce?", a detaliat el. "Nu suntem interesați de acest dosar. Ne interesează gradul tău de acces. Și, destul de des, lucrurile pe care le știi, dar pe care nu le știi că le știi sunt cele care pot fi de valoare" pentru serviciile de informații, a arătat Yakovleff.

Pe lângă documentele militare, fostul general rus a venit cu informații despre corupția din cadrul armatei și cu înregistrări secrete care arată cum FSB trage sforile chiar și în cadrul unităților militare, a declarat Osecikin.

DE CE DEZERTEAZĂ ACUM ACEASTĂ PERSOANĂ?

Un alt dezertor este Maria Dmitrieva, în vârstă de 32 de ani, care și ea a adus presupuse secrete din rândurile FSB. Ea a declarat pentru CNN că a lucrat timp de o lună ca medic pentru FSB. În pregătirea fugii sale, ea spune că a înregistrat în secret conversațiile cu pacienții, ale căror simptome ascundeau uneori secrete de stat.

Un agent al GRU -  serviciul secret al armatei ruse - suferea de malarie după o misiune secretă în Africa, a povestit ea. Alte conversații au dezvăluit că unor oficiali ceceni li se acorda impunitate judiciară, în timp ce alți oficiali discutau despre colapsul din armata rusă. CNN precizează că nu a reușit să verifice aceste informații în mod independent.

Dmitrieva, care cere azil în sudul Franței, și-a lăsat în urmă familia și iubitul despre care spune că lucrează pentru serviciile secrete rusești. Nu este sigură dacă informațiile pe care ea le-a furnizat autorităților occidentale vor fi suficiente pentru a-i garanta azil permanent.

Dezertorul trebuie să-și construiască o anumită credibilitate ca să fie ajutat. "Ai nevoie de motive întemeiate pentru a dezerta", a declarat Yakovleff. "Nu este așa, dintr-o dată, că ți-ai dat seama că democrația este mai bună decât tirania și, prin urmare, te-ai înființat aici", precizează el. "Aceasta este una dintre primele întrebări pe care și le vor pune agențiile de informații: De ce dezertează tocmai acum această persoană?", a arătat el.

UN OFIȚER DIN DOI DIN FSB AR VREA SĂ FUGĂ

Fostul ofițer FSB Navruzbekov spune că disperarea cu privire la șansele reduse ale Rusiei de a reuși în Ucraina i-a determinat pe mulți dintre colegii săi să caute o cale de scăpare.

"Acum, în FSB, fiecare este pentru el însuși, toată lumea vrea să scape din Rusia. Fiecare al doilea ofițer FSB vrea să fugă", a declarat acesta pentru CNN.

"Ei înțeleg deja că Rusia nu va câștiga niciodată acest război și vor face tot posibilul să găsească o soluție", susține el.

Și pentru Dmitrieva, războiul din Ucraina a fost factorul declanșator. Ea a spus că speră să îi inspire și pe alții din interiorul sistemului să submineze regimul lui Putin.

"Nu mi-e frică de nimeni, cu excepția Celui Atotputernic. Pentru că pentru mine este important ca prin acțiunea mea să pot fi un exemplu pentru compatrioții mei, pentru colegii mei din securitate, pentru forțele de ordine", a declarat ea.

Femeia subliniază că a lăsat în urmă la Moscova mai mult decât familia. Dmitrieva spune că poziția ei îi oferea privilegii unice, inclusiv o mașină de lux cu numere de înmatriculare de stat și un birou cu vedere spre Ministerul Apărării. Dar ea spune că nu regretă că a plecat.

"Ceea ce mă inspiră cel mai mult este faptul că sunt sigură că iau deciziile corecte pentru a opri ceea ce se întâmplă, astfel încât să moară mai puțini oameni", spune Dmitrieva.

"Putin și suita lui și toți cei care aprobă acest război - acești oameni sunt criminali. De ce deranjați această țară, care a fost bine timp de 30 de ani?" - se întreabă ea.

Osecikin spune că moștenirea ucraineană și legăturile de familie ale multor oficiali ruși au jucat un rol-cheie în dezertarea lor, determinându-i să se alăture unui exod de ani de zile al jurnaliștilor și apărătorilor drepturilor omului din Rusia.

"Nu există niciun adevăr în acest război", a spus el. "Este războiul unui singur om care vrea să își salveze puterea, controlul asupra Rusiei și care vrea să ajungă în istoria internațională și în cărțile din școli", spune Osecikin.

400 DE SPIONI EXPULZAȚI DIN ȚĂRILE EUROPENE

Pentru că îi ajută să evadeze pe denunțătorii din Rusia, Osecikin a devenit un fel de far călăuzitor pentru dezertori, care știu că el are contacte cu autoritățile occidentale și profilul public necesar pentru a asigura un tratament cât mai eficient al secretelor pe care ei le scot pe ascuns.

Precauți față de încercările Moscovei de a se infiltra în organizația sa și de a-i discredita activitatea, colegii săi verifică identitatea tuturor celor pe care îi ajută, a arătat Osecikin.

Chiar și așa, un bărbat care s-a dat drept dezertor a pus în dificultate Gulagu.net, motivele sale aparente - care nu erau de a dezerta, de fapt - fiind dezvăluite abia după ce Osecikin a difuzat patru interviuri cu el pe canalul YouTube al organizației. Într-un interviu video cu un alt blogger, impostorul a criticat nivelul de grijă al lui Osecikin față de el, odată ajuns în Europa. Oseckin admite că acest lucru poate face mai dificilă încrederea în el pentru adevărații denunțători.

De altfel, Osecikin susține că "adevărații agenți secreți ai Federației Ruse" nu au nevoie de ajutorul său pentru a intra în Europa.

Aliații europeni au adoptat o poziție din ce în ce mai agresivă împotriva spionajului rusesc după o serie de atacuri rusești, inclusiv ocuparea Crimeei și a unor părți din estul Ucrainei în 2014, otrăvirea lui Skripal în Marea Britanie și invazia la scară largă a Ucrainei în februarie.

Anul trecut, 600 de ruși au fost expulzați din țările europene, dintre care 400 erau spioni, potrivit serviciilor de informații britanice. Mulți dintre ei lucrau ca diplomați.

Osecikin consideră că invazia lui Putin în Ucraina reprezintă un punct de cotitură pentru liderul rus, anulând decenii de stabilitate rusească sub puterea sa. "Are o mulțime de dușmani în sistemul său, pentru că au lucrat cu el mai mult de 20 de ani pentru stabilitate, pentru bani și pentru o viață frumoasă asigurată următoarelor generații. Iar acum, în acest an, Putin a anulat această perspectivă a vieții lor", a explicat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
cnn