Comisia Europeană investighează „pașaportul de aur” al Bulgariei

Comisia Europeană investighează „pașaportul de aur” al Bulgariei
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 dec 2021

Consiliul Europei și Comisia Europeană investighează modalitatea prin care Bulgaria oferă cetățenia în schimbul unor investiții, așa-numitul „pașaport de aur”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La sfârșitul lunii noiembrie, Agenția de Stat pentru Securitate Națională (SANS) a trimis o scrisoare Ministerului Justiției în care cere toate informațiile despre persoanele străine care au primit pașapoarte în schimbul unor investiții în Bulgaria, scrie Adevarul.

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

Aceste informații vor fi transmise apoi Consiliului Europei și Comisiei Europene, care le-au cerut pentru a le analiza. În ciuda obiecțiilor de la Bruxelles față de „pașaportul de aur” și avertismentelor cu lansarea unor proceduri penale, fostul premier Boiko Borisov a ales doar să revizuiască schema. Ori pașaportul bulgar oferă acces în toate țările UE.

În octombrie 2020, Comisia a trimis o scrisoare Sofiei în care își exprimă speranța ca schema să fie abolită. Acest lucru nu s-a întâmplat, ceea ce a determinat Parlamentul European să adopte o rezoluție ca statele membre UE să nu mai vândă pașapoarte.

Schema „pașaportului de aur” există în Bulgaria din 2013, dar a devenit foarte populară printre străini în 2016, în al doilea mandat al lui Boiko Borissov.

În 2019, SANS a verificat fondurile investite în țară de deținătorii de „pașapoarte de aur”. În urma investigației, SANS a cerut revocarea cetățeniei pentru un rus, trei egipteni, un pakistanez și un iordanian. Ei au dobândit cetățenia cumpărând titluri de stat, dar le-au vândut imediat ce și-au primit pașapoartele.

Statele Unite au transmis la rândul lor Bulgariei că nu va fi exceptată din programul de vize dacă nu își face ordine în acordarea „pașaportului de aur”, un document dorit foarte mult mai ales de persoane certate cu legea.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeană
pasaport de aur
bulgaria