HARTĂ Ratele dobânzilor: România, în ton cu Ungaria și Moldova, dar și cu Africa

Economie   
HARTĂ Ratele dobânzilor: România, în ton cu Ungaria și Moldova, dar și cu Africa

O hartă a lumii evidențiază țările în funcție de nivelul dobânzii de politică monetară, cu cea mai ridicată rată înregistrată în Venezuela: 59,36%.

Cea mai scăzută este în Japonia, de 0,25%.

Urmărește-ne și pe Google News

România, cu 6,50% se menține în nota regiunii apropiate, mult peste zona euro și mai apropiat de țări din Africa și Asia de Vest, relevă datele analizate de Profit.ro.

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Într-un climat economic incert, băncile centrale din întreaga lume iau decizii strategice privind ratele dobânzilor, iar liderii de afaceri urmăresc cu atenție dacă acestea vor fi reduse, menținute sau crescute.

ULTIMA ORĂ Finanțele iau cel mai scump împrumut din ultimii trei ani și jumătate. Randamentele cresc puternic CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Finanțele iau cel mai scump împrumut din ultimii trei ani și jumătate. Randamentele cresc puternic

În această reprezentare grafică din seria Markets in a Minute, realizată de VisualCapitalist, sunt prezentate ratele dobânzilor în diverse țări ale lumii.



Folosind datele de pe Trading Economics, iată câteva dintre ratele curente din zona României:

Țară
Rata Dobânzii (%)
Tanzania 6,00
Nicaragua 6,25
Bhutan 6,38
Ungaria 6,50
Iordania 6,50
Moldova 6,50
Nepal 6,50
România 6,50
Rwanda 6,50
Armenia 6,75

România, cu o rată de 6,50%, se compară în zonă cu Moldova și Ungaria. Este mult peste zona euro, Banca Centrală Europeană afișând o dobândă de 2,49%.

Situația din SUA

Rezerva Federală a menținut intervalul țintă între 4,25% și 4,50%. În decizie s-a menționat că, deși un val de importuri a dus la scăderea PIB-ului, activitatea economică a continuat să crească într-un ritm solid.

De asemenea, rata șomajului s-a stabilizat la un nivel scăzut, însă inflația rămâne relativ ridicată, iar incertitudinea economică este în creștere.

Dan Șucu, acționar Rapid și Genoa - E diferit să faci afaceri în Italia față de România CITEȘTE ȘI Dan Șucu, acționar Rapid și Genoa - E diferit să faci afaceri în Italia față de România

În proiecțiile economice din martie, Fed a anunțat că este probabil să reducă de două ori rata până la finalul anului 2025, ajungând la un interval țintă de 3,75–4,00%.

Cele mai mici și cele mai mari rate

Elveția și Fiji au cea mai mică rată a dobânzii, de 0,25%. Banca Națională a Elveției (SNB) a redus dobânda cu un sfert de punct în martie, invocând incertitudinea crescută cu privire la impactul politicilor comerciale ale SUA.

Inflația în Elveția a scăzut la 0% în aprilie, iar SNB a indicat că este pregătită să reducă dobânda și mai mult pentru a menține stabilitatea prețurilor.

GRAFIC Scumpiri de chirii față de 2024, într-un context în care euro atinge un nou record CITEȘTE ȘI GRAFIC Scumpiri de chirii față de 2024, într-un context în care euro atinge un nou record

Pe de altă parte, Venezuela (59,4%) și Turcia (46,0%) înregistrează cele mai ridicate dobânzi la nivel global.

Băncile centrale din aceste țări răspund astfel inflației ridicate și deprecierii monedelor față de dolarul american.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
dobanda