Lira turcească s-a apreciat cu până la 10% și este pe cale să înregistreze cea mai bună evoluție săptămânală din ultimele două decenii

Lira turcească s-a apreciat cu până la 10% și este pe cale să înregistreze cea mai bună evoluție săptămânală din ultimele două decenii
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 dec 2021

Lira turcească a crescut în continuare joi, cu până la 10%, și este pe cale să înregistreze cea mai bună evoluție săptămânală din ultimele două decenii, impulsionată de un plan guvernamental de a proteja unele depozite și de sprijinul suplimentar al băncilor de stat, care vând în mod agresiv dolari, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, lira a crescut cu până la 10%, la 10,25 unități față de dolar, cel mai ridicat nivel dintr-o lună, înainte de a ceda majoritatea acestor câștiguri pentru a fi tranzacționa la 11,395 unități pentru un dolar, scrie News.ro.

Susținuți de Orange Fab, românii de la uRADMonitor au construit o rețea de monitorizare a calității aerului ce se bucură de succes în țară și peste hotare CITEȘTE ȘI Susținuți de Orange Fab, românii de la uRADMonitor au construit o rețea de monitorizare a calității aerului ce se bucură de succes în țară și peste hotare

Moneda a revenit de la un minim istoric de 18,4 lire pentru un dolar atins luni, când deprecierea sa a atins aproximativ 60% în ultimul an.

În pofida acestei reveniri, indicatorii de risc sunt aproape de maximele istorice, deoarece rămân întrebări cu privire la planul anti-dolarizare al statului, care ar putea alimenta și mai mult inflația, ar putea crește datoria publică și ar putea distruge rezervele valutare, dacă lira va începe din nou să scadă.

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

Patru surse au declarat pentru Reuters că băncile de stat ale Turciei au vândut masiv dolari în această săptămână, după ce președintele Tayyip Erdogan a anunțat că guvernul va garanta unele depozite împotriva pierderilor din depreciere.

O sursă a spus că intervențiile de luni și marți au totalizat 3 miliarde de dolari. Vânzarea a coincis cu o scădere a rezervelor valutare ale băncii centrale, despre care o a doua sursă a spus că se ridică la 6 miliarde de dolari numai în acele două zile.

Cele trei mari bănci de stat - Ziraat Bank, Vakif Bank și Halk Bank - nu au comentat imediat eventualele intervenții. Banca centrală nu a fost disponibilă imediat pentru a comenta.

Biofarm realizează cea mai importantă investiție din industria farmaceutică a ultimilor 30 de ani CITEȘTE ȘI Biofarm realizează cea mai importantă investiție din industria farmaceutică a ultimilor 30 de ani

Bilanțul băncii centrale sugerează că 5,5 miliarde de dolari din scăderea rezervelor nete de luni și marți a avut loc în urma vânzărilor de valută, a declarat Haluk Burumcekci, șeful Burumcekci Consulting din Istanbul.

Reflectând agitația pieței, costul asigurării împotriva unui default suveran folosind CDS a depășit 6 puncte procentuale la începutul acestei săptămâni, înainte de a coborî la 593, încă aproape de maximele istorice, potrivit IHS Markit.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira turcească
moneda
erdogan