Comisia Europeană validează bugetul grec pe 2019, dar vrea o accelerare a ritmului reformelor

Comisia Europeană validează bugetul grec pe 2019, dar vrea o accelerare a ritmului reformelor
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 nov 2018

Comisia Europeană (CE) a aprobat miercuri proiectul bugetului pe 2019 al Greciei - primul după încheierea planului de ajutorare internațională -, însă a îndemnat Atena să accelereze reformele, legând această condiție de viitorul revărsământ către statul grec a sute de milioane de euro, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comisia a precizat că a adoptat primul său raport cu privire la situația din Grecia, în cadrul ”cadrului de supraveghere consolidată”, implementat în august, după încheierea programului de susținere, scrie News.ro.

Ea a salutat respectarea de către Atena a angajamentului de a realiza un excedent primar (în afara serviciului datoriei) de 3,5% din Produsul Intern Brut (PIB).

YouTube afișează mesaje prin care avertizează utilizatorii de efectele propusei legislații europene în materie de copyright CITEȘTE ȘI YouTube afișează mesaje prin care avertizează utilizatorii de efectele propusei legislații europene în materie de copyright

Însă Comisia a catalogat drept ”împărțită” avansarea reformelor în alte domenii și a subliniat că ”activarea unor măsuri condiționate cu privire la datorie (...) va depinde de o evaluare pozitivă” în viitorul raport, prevăzut la începutul anului viitor.

Reuters a aflat marți din mai multe surse că Grecia riscă, din cauza unor întârzieri înregistrate în programul său de privatizare, să fie privată de primul revărsământ al profiturilor realizate de băncile centrale din zona euro la obligațiuni de stat emise de Atena, care figurează în portofoliile lor.

Un oficial grec de rang înalt a catalogat drept premature asemenea concluzii și a subliniat că evaluarea realizată de către Comisie se va încheia la sfârșitul lui decembrie.

Banca Centrală Europeană (BCE) și băncile centrale naționale ale statelor membre ale zonei euro au obținut profituri în valoare de aproximativ 4,8 miliarde de euro din titlurile elene, o sumă care urmează să fie plătită Atenei până în iunie 2022 prin scadențe semestriale.

Legătura stabilită între aceste vărsăminte și avansarea reformelor este menită să motiveze Atena să continue reformele.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
grecia
buget