Conservatorul Sebastian Kurz, însărcinat să formeze un guvern

Conservatorul Sebastian Kurz, însărcinat să formeze un guvern
scris 7 oct 2019

Tânărul lider conservator Sebastian Kurz, clasat pe primul loc în alegerile legislative de la 29 septembrie, a fost însărcinat în mod oficial luni de către președintele Austriei Alexander Van der Bellen să formeze un guvern, iar negocierile se anunță dificile, relatează AFP.

”Voi începe această săptămână discuții cu toți liderii partidelor reprezentate în Parlament”, a anunțat Sebastian Kurz în fața presei. În trecut, negocerile au durat și până la 129 de zile, scrie News.ro

El a precizat că prioritățile sale sunt să înfrunte actuala ”întorsătură economică rea”, să scadă impozitele și mai mult, să lupte împotriva imigrației ilegale și modificărilor climatice.

FOTO NEPI Rockcastle investește 70 milioane de euro în proiectul noului mall din Târgu Mureș CITEȘTE ȘI FOTO NEPI Rockcastle investește 70 milioane de euro în proiectul noului mall din Târgu Mureș

După ce se va întâlni cu liderii diverselor partide, Sebastian Kurz, în vârstă de 33 de ani, îi va anunța șefului statului numele formațiunii cu care intenționează să conducă această țară membră a Uniunii Europene (UE).

Prezentate joi, rezultatele definitive au confirmat victoria ÖVP al lui Kurz cu 37,46% din voturile exprimate, devansându-i cu mult pe social-democrați (SPÖ, 21,18%), extrema dreaptă (FPÖ 16,17%), pe Verzi (13,90%)  și pe liberali (8,10%).

Sebastian Kurz a guvernat timp ce 18 luni împreună cu FPÖ, înaintea unui scandal de corupție care afectează extrema dreaptă și care a pus capăt prematur Guvernului.

Primul său Executiv, format în decembrie 2017, nu a rezistat unor dezvăluiri compromițătoare cu privire la fostul lider al naționaliștilor și numărul doi n Guvern Heinz-Christian Strache.

Guvernul a făcut implozie în mai, iar FPÖ, vizat de noi suspiciuni de deturnare de fonduri în septembrie, a suferit un vort de sancționare în alegerile anticipate, pierzând 9,8 puncte procentuale față de alegerile precedente.

”Noi nu vedem rezultatul alegerilor ca pe un mandat în vederea formării unui guvern”, declara săptămâna trecută noul lider al FPÖ, Norbert Hofer. ”Dar dacă o situație neprevăzută s-ar produce anul viitor și nu va exista în continuare un guvern, FPÖ ar putea să reevalueze situația”.

Furnizorul brazilian de servicii IT Stefanini, cu 3 birouri în România și un nou joint-venture, se extinde în Europa CITEȘTE ȘI Furnizorul brazilian de servicii IT Stefanini, cu 3 birouri în România și un nou joint-venture, se extinde în Europa

Privat de aliatul său, Sebastian Kurz ar putea să revină la coaliția cu social-democrații, care au înregistrat cel mai slab scor din istoria lor, sau să facă un viraj de 180 de grade și să se alieze cu Verzii, marii câștigători ai scrutinului, care au obținut zece puncte procentuale în plus față de ultimele alegeri.

Liderul ecologist Werner Kogler a avertizat că intenționează să facă un pact cu acesta numai dacă efectează o ”schimbare politică radicală”, reclamând angajamente concrete în probleme de mediu.

Alexander Van der Bellen, un fost lider al Verzilor, a apreciat luni că ”protecția mediului” ar trebui să fie luată foarte în serios de viitorul Executiv.

viewscnt
Afla mai multe despre
sebastian kurz
austria