Criză masivă de muncitori în Rusia

Criză masivă de muncitori în Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 dec 2023

Rusiei i-au lipsit în acest an aproximativ 4,8 milioane de muncitori, iar lipsa de mână de lucru va rămâne o problemă acută și în 2024, informează un articol publicat în cotidianul Izvestia, care citează experți și studii realizate de Institutul de Economie din cadrul Academiei Ruse de Științe, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Luna trecută, și guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a declarat că diminuarea forței de muncă în Rusia provoacă o criză acută de personal și amenință creșterea economică, într-un moment în care Moscova direcționează resurse financiare și fizice spre sectorul militar, arată Agerpres.

Ungaria - la un pas de a atrage o nouă investiție gigant CITEȘTE ȘI Ungaria - la un pas de a atrage o nouă investiție gigant

Sute de mii de ruși, inclusiv specialiști în IT bine pregătiți, au părăsit țara, după ce Kremlinul a declanșat ceea ce numește o „operațiune militară specială” în Ucraina, în luna februarie 2002. Cei care au plecat din țară au făcut acest lucru fie pentru că nu au fost de acord cu războiul, fie de teama că vor fi mobilizați pe front.

Fuga peste graniță s-a intensificat după ce președintele Vladimir Putin, care la începutul acestei luni a salutat faptul că rata șomajului a atins un minim istoric de 2,9%, a anunțat o mobilizare militară parțială de aproximativ 300.000 de recruți, în luna septembrie 2022.

Putin a spus că, pentru moment, nu vede nevoia unei noi mobilizări.

În articolul publicat duminică în Izvestia, este citat Nikolai Akhapkin, autorul unui studiu cu privire la evoluțiile de pe piața forței de muncă, potrivit căruia deficitul de personal a crescut în mod semnificativ în 2022 și 2023. Potrivit acestuia, există o cerere excepțional de mare pentru șoferi și lucrători în magazine.

Fugarul condamnat Ilan Șor le propune un troc autorităților de la Chișinău. Oligarhul se află în Israel CITEȘTE ȘI Fugarul condamnat Ilan Șor le propune un troc autorităților de la Chișinău. Oligarhul se află în Israel

Conform datelor oficiale citate de Izvestia, ponderea locurilor de muncă vacante în forța de muncă totală a crescut până la 6,8% la mijlocul lui 2023, de la 5,8% în urmă cu un an.

„Dacă extrapolăm datele furnizate de Rosstat (Oficiul federal de statistică) la întreaga forță de muncă, deficitul de muncitori în 2023 se ridică la aproximativ 4,8 milioane de persoane”, susține Izvestia.

În articol este citat și ministrul rus al Muncii, Anton Kotyakov, potrivit căruia criza de forță de muncă este resimțită în special în sectoarele manufacturier, construcții și transporturi, obligând companiile să majoreze salariile în încercarea de a atrage noi angajați.

VIDEO Erdogan a venit în vizită la Orban și a primit cadou un cal. Cei doi lideri au încheiat un parteneriat strategic: „Turcii și maghiarii vor fi împreună câștigători ai secolului XXI” CITEȘTE ȘI VIDEO Erdogan a venit în vizită la Orban și a primit cadou un cal. Cei doi lideri au încheiat un parteneriat strategic: „Turcii și maghiarii vor fi împreună câștigători ai secolului XXI”

De asemenea, în articolul din Izvestia este citată și Tatyana Zakharova, profesoară la Universitatea Rusă de Economie G.V. Plekhanov, potrivit căreia cel mai probabil criza de forță de muncă va persista și anul următor, iar locurile de muncă vacante pentru muncitori în uzine, ingineri, doctori, profesori și alte meserii vor fi deosebit de greu de ocupat. Zakharova precizează că principalele motive pentru această situație sunt evoluțiile demografice și migrația populației.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
muncitori