Curtea Constituțională rusă aprobă reforma care-i permite lui Putin să rămână la putere

Curtea Constituțională rusă aprobă reforma care-i permite lui Putin să rămână la putere
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 mar 2020

Curtea Constituțională rusă și-a dat acordul luni vastei reforme constituționale vrute de către președintele Vladimir Putin, care îi acordă acestuia dreptul de a efectua încă două mandate după încheierea celui în curs, în 2024, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Curtea a publicat pe site hotărârea prin care stabilește că proiectul de reformă este conform legislației, în pofida unor ciritici din partea opozanților Kremlinului, care denunță o tentativă a lui Vladimir Putin de a deveni ”președinte pe viață”, scrie News.ro.

Această reformă este necesar să fie validată, în plus, printr-un ”vot popular”, la 22 aprilie. Acesta nu a fost amânat, până acum, în contextul în care Rusia își multiplică restricțiile impuse reuniunilor publice din cauza pandemiei noului coronavirus.

EXCLUSIV Marile lanțuri de restaurante din România încep să închidă. City Grill oprește 4 restaurante, după ce numărul de clienți din local a scăzut de 4 ori pe fondul coronavirus. Livrările s-au triplat CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Marile lanțuri de restaurante din România încep să închidă. City Grill oprește 4 restaurante, după ce numărul de clienți din local a scăzut de 4 ori pe fondul coronavirus. Livrările s-au triplat

Curtea Constituțională a fost extrem de rapidă în a se pronunța, în contextul în care Vladimir Putin a promulgat sâmbătă această vastă reformă constituțională, la câteva zile după ce a fost adoptată de către deputați și senatori.

Vladimir Putin a luat pe toată lumea prin surprindere atinci când a anunțat, în ianuarie, această reformă constituțională, urmată rapid de demisia fostului său premier Dmitri Medvedev.

Reforma urma inițial să consolideze puterile Executivului și Consiliului de Stat, un organ până acum esențialmente consultativ.

Săptămâna trecută, un nou amendament a fost adăugat, spre surpriza generală, la a doua lectură a proiectului de lege de către deputați, pentru a-i permite lui Vladimir Putin să reia de la zero numărarea mandatelor sale prezidențiale în urma acestei reforme, în contextul în care legea rusă îi interzicea să mai candideze în 2024.

Teoretic, Vladimir Putin, în vârstă de 67 de ani, aflat la putere din 2000, ar putea să rămână la Kremlin până în 2036.

Textul aprobat de Curtea Constituțională relevă că președintele rus aflat în funcție la intrarea în vigoare a legii va putea ”participa ca și candidat” în viitoarele alegeri prezidențiale ruse.

LOVITURĂ DE STAT

Opoziția rusă a condamnat un ”puci”, iar principalul adversar al Kremlinului, avocatul și bloggerul Aleksei Navalnîi a denunțat această reformă care permite, în cazul în care Vladimir Putin ar efectua mandatele suplimentare la care este autorizat, să rămână la Kremlin mai mult decât liderul sovietic Iosif Stalin.

Mii de persoane, intelectuali, scriitori, oameni de știință și simpli cetățeni au semnat o scrisoare deschisă, publicată luni, prin care denunță ”o lovitură de stat anticonstituțională care a îmbrăcat o formă pseudo-legală”.

Mobilizarea în stradă rămâne însă destul de slabă, iar doar câteva sute de persoane au participat în întreaga Rusie la ”pichete solitare” organizate - singurul mijloc legal în Rusia de a manifesta fără a cere acordul autorităților.

Aproximativ 30 dintre aceste persoane au fost reținute sâmbătă la Moscova, iar alte aprocimativ 20 la Sankt Petersburg (nord-vest), în cursul acestor manifestații. Mobilizarea este cu atât mai complicată, cu cât adunările de peste 5.000 de persoane au fost intrzise încă de săptămâna trecută, la Moscova, din cauza epidemiei noului coronavirus.

Revizuirea constituțională viza inițial sistemul politic, consolidând puterea executivă, și acordă totodată drepturi socio-economice precum un salariu minim garantat și o indexare a prensiilor.

Ea reflectă totodată viziunea conservatoarea a lui Putin cu privire la Rusia, menționând ”credința în Dumnezeu” și principiul potrivit căruia o căsătorie este posibilă numai între un bărbat și o femeie.

viewscnt
Afla mai multe despre
curtea constituțională
rusia
vladimir putin