Picaj de 13% pentru indicele Dow Jones la New York, în contextul temerilor cauzate de coronavirus

Picaj de 13% pentru indicele Dow Jones la New York, în contextul temerilor cauzate de coronavirus
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 16 mar 2020

Declin abrupt pentru acțiunile americane în prima sesiune de tranzacționare a săptămânii. Un discurs al președintelui Donald Trump ținut spre închiderea sesiunii bursiere a eșuat să inspire încredere în rândul investitorilor, care își reduc expunerile pe active considerate riscante în contextul răspândirii rapide a noului coronavirus (Covid-19).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După un debut cu scăderi de peste 8% și suspendarea tranzacțiilor timp de 15 minute, acțiunile americane au închis tranzacțiile pe minus cu până la 13%, pe fondul temerilor privind intrarea în recesiune a celei mai mari economii mondiale.

Indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) a consemnat un declin de 12,93% la închidere, pierzând aproape 3.000 de puncte din valoare, după ce anterior s-a depreciat cu până la 13,2%.

Stare de urgență și pe bursă. Investitorii se grăbesc să iasă și doboară indicii cu 10% CITEȘTE ȘI Stare de urgență și pe bursă. Investitorii se grăbesc să iasă și doboară indicii cu 10%

Într-o conferință de presă pe tema coronavirusului susținută cu aproximativ o jumătate de oră înainte de închiderea piețelor, Trump a admis că economia americană ar putea intra în recesiune, însă a insistat că acțiunile își vor reveni rapid și în forță. Șeful de stat american a prezis o “creștere extraordinară” după trecerea epidemiei, asigurări care însă nu au liniștit investitorii.

Anterior, economistul Larry Kudlow de la Casa Albă a declarat că Trump este “foarte calm” în privința evoluției pieței de capital.

S&P 500 s-a prăbușit cu 11,98%, iar Nasdaq Composite, indicele acțiunilor din tehnologie, a consemnat un recul de 12,32%, cel mai abrupt declin din istorie.

Scăderile au fost alimentate și de decizia Rezervei Federale (Fed) de a reduce puternic dobânda-cheie, până aproape de zero, mutare percepută ca un semnal de panică în piețe.

“Au dat-o în bară. Fed s-a panicat și piața e speriată. S&P 500 a înregistrat maxime istorice în urmă cu mai puțin de o lună, iar Fed și-a consumat toate instrumentele, convenționale și neconvenționale. Principala concluzie [în piețe] va fi că Fed și-a consumat efectiv toată muniția, iar aceasta (reducerea dobânzii – n.r.) este acțiunea unei bănci centrale care s-a speriat”, a comentat analistul Michael O’Rourke de la JonesTrading.

În Europa, indicele pancontinental Stoxx Europe 600 s-a depreciat cu circa 5% și a închis la cel mai redus nivel din ultimii peste 6 ani, cu scăderi de 5%-6% pentru bursele din vestul continentului.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni americane
dow jones
donald trump
scaderi
coronavirus
fed