Din cauza războiului, recolta de cereale a Ucrainei riscă să fie redusă la jumătate

Din cauza războiului, recolta de cereale a Ucrainei riscă să fie redusă la jumătate
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 apr 2022

Invazia rusă riscă să reducă la jumătate recolta de cereale în Ucraina, crucială pentru alimentația mondială, a avertizat ministrul ucrainean al agriculturii într-un interviu pentru AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dacă Ucraina a avut anul trecut o recoltă de 106 milioane de tone de cereale, un record absolut, în acest an aceasta va fi cu "25 până la 50%" inferioară, a prognozat ministrul Mikola Solski. "Și încă este un pronostic optimist", a adăugat el.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri

Invazia rusă a Ucrainei a bulversat industria sa agricolă, într-un moment în care fosta republică sovietică, reputată pentru terenurile sale foarte fertile, era al patrulea exportator mondial de porumb și pe cale să devină al treilea exportator de grâu, scrie Agerpres.

O parte din regiuni, în special în sudul fertil (Herson, Zaporojie, Odesa, etc.), sunt pradă ostilităților și inaccesibile.

Ucrainenii "vor semăna peste tot unde este posibil" dar numai "între 50 și 75% din teritorii" vor putea fi exploatate, a subliniat Solski.

O altă problemă este că numeroși agricultori "s-au alăturat armatei sau apărării teritoriale" creând o penurie de mână de lucru, a constatat Solski, al cărui minister încearcă să instituie un "sistem de scutiri provizorii" care să le permită muncitorilor să nu fie mobilizați.

În pofida războiului, ucrainenii au început deja să semene grâu, orz, rapiță, ovăz, floarea soarelui și soia, dar evoluția situației din teren forțează exploatările agricole și autoritățile să improvizeze.

"Nu știm ce culturi vor fi plantate (...) Fiecare fermier sau exploatare va lua propria decizie în funcție de disponibilitățile de semințe, de îngrășăminte, de pesticide și de combustibil", a explicat ministrul.

Lipsa de carburant este cea care provoacă cele mai multe îngrijorări, în condițiile în care înainte de război acesta era livrat în principal din Rusia și Belarus, dar și în porturi în care accesul este blocat de forțele ruse.

Situația s-a degradat și mai mult în ultimele săptămâni, întrucât loviturile ruse au lovit mai multe depozite mari de combustibil, în special în vestul țării.

"Dușmanul își dirijează în mod cinic loviturile asupra depozitelor de carburant, știind că pregătim campania de semănat, pentru a o obstrucționa", a acuzat Solski. Noi aprovizionări sunt "pe drum", a dat el asigurări, fără a furniza detalii.

viewscnt
Afla mai multe despre
cereale
ucraina