Polonia va coopera cu Coreea de Sud pentru un construcția unei centrale nucleare

Polonia va coopera cu Coreea de Sud pentru un construcția unei centrale nucleare
scris 31 oct 2022

Autoritățile poloneze și cele sud-coreene au semnat o scrisoare de intenție privind construcția unei centrale nucleare în Polonia, care ar urma să fie realizată de grupul sud-coreean KHNP și companiile poloneze PGE și ZE PAK, a anunțat aceasta din urmă într-un comunicat de presă, relatează AFP.

Anunțul vine la doar trei zile după ce premierul polonez a informat că a selectat grupul american Westinghouse pentru a construi prima centrală nucleară din Polonia, în defavoarea ofertelor concurente înaintate de grupul francez EDF și cel sud-coreean KHNP.

DECIZIE Elena Udrea rămâne în închisoare. Pierde ultima șansă CITEȘTE ȘI DECIZIE Elena Udrea rămâne în închisoare. Pierde ultima șansă

În prezenta reprezentanților guvernelor de la Varșovia și Seul, grupul privat polonez ZE PAK, compania de utilități PGE, controlată de statul polonez, și grupul sud-coreean KHNP au semnat "o scrisoare de intenție al cărui punct principal prevede că cele trei companii au intenția de a urma un plan de dezvoltare a unei centrale nucleare la locația de la Patnow (centrul Poloniei), bazată pe tehnologia APR1400", dezvoltată de KHNP, scrie Agerpres.

Urmează acum ca părțile să efectueze studiile preliminare geotehnice, seismice și de mediu, să elaboreze un buget estimativ și un model de finanțare, precum și un calendar pentru acest proiect, potrivit comunicatului de presă publicat pe pagina de Internet a companiei private ZE PAK.

Deciziile cu privire la programul nuclear polonez ar urma să fie dezbătute și definitivate cu prilejul consiliului de miniștrii care va avea loc miercuri la Varșovia.

Polonia intenționează de mai mulți ani să se doteze cu o centrală nucleară iar problema securității energetice a devenit și mai presantă în contextul invadării Ucrainei de către Rusia.

Centrala atribuită vineri grupului american Westinghouse va fi construită la Choczewo, în apropiere de coasta Mării Baltice, și ar urma să fie pusă în serviciu în 2033. Această centrală va avea trei reactoare nucleare iar autoritățile de la Varșovia intenționează ca ulterior să selecteze o altă companie care să construiască alte trei reactoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
centrala nucleara