Piața cerealelor se pregătește pentru o creștere a prețurilor, după retragerea Rusiei din acordul privind coridorul Mării Negre

Piața cerealelor se pregătește pentru o creștere a prețurilor, după retragerea Rusiei din acordul privind coridorul Mării Negre
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 oct 2022

Piața cerealelor se pregătește pentru o creștere a prețurilor, după retragerea Rusiei din acordul privind coridorul Mării Negre, decizie care pune în pericol exporturile ucrainene, au spus analiști intervievați de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Moscova și-a suspendat sâmbătă participarea la acordul Mării Negre, ca răspuns la ceea ce a numit un atac major cu drone ucrainene asupra flotei sale din Crimeea anexată de Rusia, scrie News.ro.

Ungaria ar putea extinde domeniul de aplicare a plafonării prețurilor CITEȘTE ȘI Ungaria ar putea extinde domeniul de aplicare a plafonării prețurilor

Kievul a spus că acuzația Rusiei este o scuză pentru o ieșire pregătită din acord, în timp ce Washingtonul a acuzat Moscova că se folosește de alimente ca de o armă.

Piețele de grâu au fost foarte sensibile la evoluțiile invaziei din ultimele opt luni a Rusiei în Ucraina, deoarece ambele țări sunt printre cei mai mari exportatori de grâu din lume.

Ucraina este, de asemenea, un furnizor important de porumb.

Înființarea coridorului, care a permis transportul a peste 9 milioane de tone de cereale și mărfuri oleaginoase din porturile ucrainene, a contribuit la stabilizarea piețelor de cereale și la reducerea prețurilor globale, după ce au atins niveluri record.

Acest calm relativ se va sfârși probabil când grâul de la Chicago și Paris, cele mai active două contracte futures pentru grâu din lume, vor începe o nouă săptămână de tranzacții.

”Anunțul Rusiei va determina cu siguranță creșterea prețurilor, fiind foarte probabil ca prețurile să crească la începutul săptămânii, pur și simplu pentru că vor ieși mai puține cereale din Ucraina”, a spus Arthur Portier, de la firma de consultanță Agritel.

Achiziționarea de cereale pentru porturile de la Marea Neagră din Ucraina a încetat în urma deciziei Rusiei, a declarat un broker ucrainean.

Seceta din Argentina și ploile torențiale din estul Australiei s-au adăugat și ele la îngrijorările privind aprovizionarea, deoarece ridică îndoieli cu privire la recoltele viitoare ale exportatorilor de grâu din emisfera sudică.

În același timp, livrările rapide de la începutul sezonului din Uniunea Europeană înseamnă că surplusul de acolo a scăzut.

”Problema este că, printre alte țări exportatoare majore, oferta de grâu scade”, a spus Portier.

Suspendarea coridorului ar putea declanșa o cursă de cumpărare în Chicago, unde fondurile de investiții au o poziție scurtă netă.

Grupul CME aplică limite zilnice privind mișcările prețurilor, plafonul actual de 0,70 de dolari pentru contractul său de grâu din Chicago implicând o creștere maximă posibilă de 8,4%, comparativ cu închiderea de vineri de 8,29-1/4 dolari pe bușel.

Carlos Mera, șeful cercetării piețelor de mărfuri agricole la Rabobank, a declarat că contractele futures pe grâu ar putea crește cu 5% până la 10%, dar reacția ar putea dispărea, deoarece renunțarea la acord de către Moscova a fost parțial anticipată, în timp ce exporturile Rusiei au crescut.

FOTO COLECTIV, 7 ANI - Zeci de oameni s-au adunat în fața fostului club CITEȘTE ȘI FOTO COLECTIV, 7 ANI - Zeci de oameni s-au adunat în fața fostului club

”Exporturile din Rusia sunt în creștere, așa că pe termen scurt ar putea exista în continuare disponibilitate din Marea Neagră”, a spus el.

Participanții de pe piață vor urmări, de asemenea, dacă acordul pentru coridor poate fi salvat, în timp ce ONU continuă eforturile de negociere.

În absența coridorului, unii comercianți și analiști spun că Rusia nu are o capacitate logistică suplimentară pentru a umple golul, crescând riscul unor prețuri persistente ridicate.

”Sfârșitul coridorului va crește inevitabil prețurile și asta face situația foarte proastă pentru importatori”, a spus Portier.

Ministerul Infrastructurii al Ucrainei a declarat duminică că 218 nave au fost ”blocate efectiv” de decizia Rusiei de a-și suspenda participarea la acordul de export de cereale.

viewscnt
Afla mai multe despre
cereale
pret
rusia