Biden și-a pierdut cumpătul și a ridicat tonul la Zelenski

Biden și-a pierdut cumpătul și a ridicat tonul la Zelenski
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 oct 2022

A devenit o rutină de când Rusia a invadat Ucraina: Președintele Joe Biden și președintele ucrainean Volodimir Zelenski vorbesc la telefon de fiecare dată când SUA anunță un nou pachet de asistență militară pentru Kiev.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Dar o convorbire telefonică între cei doi lideri din iunie s-a desfășurat diferit de cele anterioare, potrivit a patru persoane familiare cu convorbirea, citate de NBC News.

Iohannis a semnat - Timișoara primește peste 160 milioane lei pentru Capitală Europeană a Culturii CITEȘTE ȘI Iohannis a semnat - Timișoara primește peste 160 milioane lei pentru Capitală Europeană a Culturii

Biden abia terminase să îi spună lui Zelenski că tocmai dăduse undă verde la încă un miliard de dolari în asistență militară americană pentru Ucraina, când Zelenski a început să enumere tot ajutorul suplimentar de care avea nevoie și pe care nu îl primea, scrie G4Media.ro.

Biden și-a pierdut cumpătul, au declarat persoanele care cunosc convorbirea, citate de NBC News. Americanii a fost destul de generoși, iar administrația Biden și armata americană lucrau din greu pentru a ajuta Ucraina, Zelenski ar putea arăta mai multă recunoștință, a spus liderul de la Casa Albă, ridicându-și vocea la omologul ucrainean, mai scrie sursa citată.

Oficiali ai administrației au declarat că relația dintre Biden și Zelenski nu a făcut decât să se îmbunătățească de la convorbirea telefonică din iunie, după care Zelenski a făcut o declarație în care a lăudat SUA pentru asistența generoasă. Dar ciocnirea reflectă conștientizarea timpurie a lui Biden că atât sprijinul Congresului, cât și al publicului pentru trimiterea de miliarde de dolari în Ucraina ar putea începe să se estompeze. Această constatare a sosit chiar în momentul în care președintele se pregătește să ceară Congresului să aprobe chiar și mai mulți bani pentru Ucraina.

Apel al Kievului către refugiații ucraineni: Nu vă întoarceți acasă iarna aceasta, rețeaua electrică nu va rezista! CITEȘTE ȘI Apel al Kievului către refugiații ucraineni: Nu vă întoarceți acasă iarna aceasta, rețeaua electrică nu va rezista!

Biden se confruntă acum cu o rezistență din partea unor republicani și democrați care nu au fost prezenți atunci când Congresul a aprobat fondurile anterioare pentru Ucraina. Casa Albă a discutat să ceară Congresului miliarde de dolari în timpul sesiunii legislative de după alegerile de la mijlocul mandatului.

Casa Albă nu a specificat public o sumă. Legislatorii și lobby-iștii ucraineni speră să obțină între 40 și 60 de miliarde de dolari, iar unii oficiali familiarizați cu discuțiile se așteaptă ca cifra să fie de aproximativ 50 de miliarde de dolari.

O sursă familiarizată cu conversația a declarat că Biden a fost direct cu Zelenski în legătură cu tratarea problemelor pe canalele militare adecvate, dar că schimbul nu a fost aprins sau furios.

Înalți oficiali americani avertizează că nu există semne că războiul se va încheia prea curând.

CEO-ul OMV reclamă: Taxa de solidaritate impusă în România ne-a afectat rezultatele grupului. Conformarea voluntară la reducerea de preț a lovit Petrom. Care a fost impactul CITEȘTE ȘI CEO-ul OMV reclamă: Taxa de solidaritate impusă în România ne-a afectat rezultatele grupului. Conformarea voluntară la reducerea de preț a lovit Petrom. Care a fost impactul

Înainte de convorbirea telefonică din 15 iunie, frustrările președintelui față de Zelenski se acumulau de săptămâni întregi, au declarat trei persoane familiarizate cu convorbirea. Biden și unii dintre principalii săi consilieri au simțit că administrația făcea cât de mult putea, cât de repede putea, dar că Zelenski continua să se concentreze în mod public doar pe ceea ce nu se făcea.

Din perspectiva lui Zelenski – precum și a unor guverne est-europene și a unor parlamentari americani din ambele partide – a existat o frustrare repetată că Casa Albă se mișcă prea încet în ceea ce privește cererile de armament, ezitând inițial să aprobe anumite capacități pe care Ucraina le-a solicitat cel mai urgent, pentru a ceda săptămâni sau luni mai târziu sub presiune, potrivit a două surse familiare cu opinia guvernului ucrainean, consilieri ai Congresului și doi oficiali europeni, citați de NBC News.

După ce Zelenski a primit presiuni în timpul convorbirii telefonice din iunie, echipa sa a decis să încerce să dezamorseze tensiunile, ajungând la concluzia că nu era productiv să aibă fricțiuni cu președintele SUA, potrivit acelorași surse.

Zelenskyy a răspuns public în acea zi mulțumindu-i lui Biden pentru asistența promisă.

„Am avut astăzi o conversație importantă cu președintele american Biden”, a declarat el în remarci înregistrate video. „Sunt recunoscător pentru acest sprijin. Este deosebit de important pentru apărarea noastră în Donbas”.

În declarația sa de după convorbire, Biden a spus că l-a informat pe Zelenski cu privire la ajutorul de 1 miliard de dolari și a promis că SUA „nu se va clătina în angajamentul nostru față de poporul ucrainean în timp ce luptă pentru libertatea lor”.

Efortul de a oferi Ucrainei arme și echipamente s-a intensificat în ultimele săptămâni, în timp ce Ucraina încearcă să obțină câștiguri semnificative înainte de instalarea temperaturilor aspre ale iernii.

Armata ucraineană se concentrează pe îndepărtarea a mii de trupe rusești din Herson, încercând să le încercuiască și să recucerească orașul sudic de sub controlul rusesc. Bătălia pentru Herson ar putea fi una dintre cele mai importante bătălii din Ucraina de la invazie încoace. Dacă Ucraina reușește să recucerească zona, ar putea fi o ridicare majoră a moralului forțelor lui Zelenski și o lovitură serioasă pentru încrederea trupelor rusești. Dar dacă Rusia rezistă, și-ar putea menține controlul asupra sudului, inclusiv asupra centralei nucleare Zaporojie, pe parcursul lunilor de iarnă. „Acesta ar putea fi un punct de cotitură”, a declarat un oficial din domeniul apărării.

Preocupările legate de dispariția sprijinului pentru Ucraina conduc, de asemenea, la actualele ofensive, potrivit unui oficial din domeniul apărării și unui fost oficial, în timp ce Ucraina încearcă să arate un impuls pe câmpul de luptă pentru a încuraja fluxul de mai multe arme.

La 12 octombrie, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a convocat la Bruxelles o reuniune a Grupului de contact pentru Ucraina, o adunare periodică a aliaților, pentru a discuta despre modul în care ar putea ajunge mai multe arme și echipamente în mâinile armatei ucrainene. În timp ce la întâlnirile anterioare s-a obținut asistență, de la muniție la lansatoare de rachete, reuniunea din această lună a căpătat o nouă urgență, potrivit a trei oficiali din domeniul apărării familiarizați cu discuțiile, citați de NBC News.

„Toată lumea se intensifica”, a declarat un oficial din cadrul reuniunii. Țările își cercetau stocurile și depozitele pentru a găsi orice ar putea ajuta armata ucraineană, a spus oficialul. „Exista o urgență de a le aduce apărare aeriană și orice am putea înainte de iarnă și pentru ca ei să poată avea succes în această ofensivă actuală”.

Ucraina are în continuare nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană pentru a se apăra împotriva avioanelor militare, rachetelor și dronelor rusești, iar SUA continuă să discute despre furnizarea de sisteme de rachete cu rază de acțiune mai lungă, precum ATACMS, și chiar a unor avioane de luptă avansate în viitor.

Proporția americanilor care sunt extrem de îngrijorați sau foarte îngrijorați de pierderea războiului de către Ucraina a scăzut cu 17 puncte procentuale din luna mai, de la 55% la 38%, potrivit unui sondaj realizat luna trecută de Pew Research Center. Iar proporția americanilor care spun că nu sunt prea îngrijorați sau deloc îngrijorați de victoria Rusiei a crescut de la 16% la 26%, potrivit sondajului.

Posibila schimbare a voinței politice în SUA în ceea ce privește continuarea trimiterii de ajutoare Ucrainei ar putea schimba modul în care atât Casa Albă, cât și Zelenski au abordat problema până acum.

De când Rusia a invadat Ucraina în februarie, administrația Biden a fost criticată pentru că a acționat cu prea multă prudență. Acum, președintele se confruntă cu potențiale împotriviri din partea unor parlamentari republicani și a democraților progresiști, care susțin că oferă prea mult ajutor.

Dinamica schimbătoare de la Capitoliu ar putea, de asemenea, să forțeze echipa lui Zelenski să regândească modul în care se coordonează cu Washingtonul, deoarece a încercat adesea să își folosească sprijinul în Congres pentru a obține mai mult de la Casa Albă.

viewscnt
Afla mai multe despre
biden
zelenski