Dublul scrutin crucial din Turcia este grăbit: Erdogan anunță alegeri anticipate pentru 24 iunie. Scrutinul va marca intrarea în vigoare a majorității măsurilor care îi întăresc prerogativele

Dublul scrutin crucial din Turcia este grăbit: Erdogan anunță alegeri anticipate pentru 24 iunie. Scrutinul va marca intrarea în vigoare a majorității măsurilor care îi întăresc prerogativele
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 apr 2018

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat miercuri alegeri anticipate legislative și prezidențiale pentru data de 24 iunie, cu un an și jumătate înainte de alegerile la termen, informează AFP și Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Șeful statului turc a făcut anunțul respectiv după ce a discutat cu aliatul său Devlet Bahceli, liderul Partidului acțiunii naționaliste (MHP), la începutul după-amiezii la Palatul prezidențial din Ankara, scrie Agerpres.

NASA lansează un telescop care să caute planete pe care ar putea exista viață CITEȘTE ȘI NASA lansează un telescop care să caute planete pe care ar putea exista viață

Dublul scrutin prezidențial și legislativ este crucial, deoarece el va marca intrarea în vigoare a majorității măsurilor care întăresc prerogativele șefului statului, adoptate la referendumul constituțional din aprilie 2017.

Erdogan a specificat de altfel că țara trebuie să treacă de urgență la statutul de republică prezidențială, conform news.ro.

Parlamentul turc va decide dacă să prelungească starea de urgență care a fost declarată în urma tentative de lovitură de stat eșuată din 2016. Cel mai probabil, starea de urgență va fi prelungită de parlament pentru a șaptea oară.

În cadrul stării de urgență, au avut loc o serie de represiuni împotriva a mii de oameni care au fost arestați sau concediați din pozițiile pe care le ocupau în domenii precum justiția, sectorul public, armata, poliție, presă și mediul academic.

Represiunile au creat tensiuni în Turcia iar adversarii lui Erdogan susțin că președintele s-a folosit de situație pentru a-și consolida puterea, răzbunându-se pe criticii săi.

Noile puteri garantate în urma referendumului vor intra în vigoare după alegerile prezidențiale, iar Bahceli a precizat că „nu are rost să mai prelungim acest moment”, făcând referire la anumite persoane care încearcă să creeze haos în Turcia.

viewscnt
Afla mai multe despre
recep tayyip erdogan
alegeri turcia