Modificarea Constituției turce prin care este extinsă puterea președintelui a fost adoptată prin referendum

Modificarea Constituției turce prin care este extinsă puterea președintelui a fost adoptată prin referendum
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 apr 2017

Șeful Comisiei Electorale a Turciei (YSK) a confirmat oficial că referendumul care îi extinde prerogativele președintelui a fost adoptat, relatează Reuters. El a precizat că rezultatele sunt provizorii și că acestea trebuie confirmate, pentru a deveni oficiale, ceea ce se va întâmpla, probabil, în termen de 11 sau 12 zile. Potrivit rezultatelor anunțate după numărarea a 99,45% din sufragii, 51,37% dintre alegători au votat “da” și 48,63% au votat “nu”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cu 1,25 milioane mai mulți turci au votat în favoarea modificărilor constituționale decât împotrivă, iar, în condițiile în care mai sunt de numărat aproximativ 600.000 de sufragii, înseamnă că schimbările au fost aprobate, a explicat președintele YSK, Sadi Guven, într-o conferință de presă.

El a explicat că YSK a decis să ia în considerare la numărătoare și buletinele care nu au fost ștampilate de oficialii săi, dacă nu se dovedește că sunt fraudate. Instituția a evocat un număr mare de plângeri că oficiali YSK de la secțiile de vot nu au reușit să ștampileze multe buletine, scrie News.ro.

Opoziția a contestat decizia, avertizând că ridică semne de întrebare privind validitatea votului.

Guven a insistat că hotărârea a fost luată înainte ca rezultatele să fie trecute în sistem și că atât membri ai partidului de la putere, AKP, cât și ai opoziției, au fost prezenți în aproape toate secțiile de vot și au semnat rapoartele finale.

Rata de participare la scrutin a fost de aproximativ 86%, au precizat autoritățile. În Turcia nu există prag minim pentru ca o consultare populară să fie validă.

Potrivit rezultatelor anunțate după numărarea a 99,45% din sufragii, 51,37% dintre alegători au votat “da” și 48,63% au votat “nu”. Rezultatul este unul extrem de strâns.

După referendum, cele 18 amendamente ale Constituției vor transforma Turcia dintr-o republică parlamentară într-o republică prezidențială. Modificările includ, printre altele, abolirea funcției de premier.

Italienii fac inventarul monedelor aruncate anul trecut în Fontana di Trevi: 1,5 milioane dolari CITEȘTE ȘI Italienii fac inventarul monedelor aruncate anul trecut în Fontana di Trevi: 1,5 milioane dolari

Astfel, președintele va numi cabinetul și va avea un număr de vicepreședinți. Parlamentul nu va mai monitoriza miniștrii și nu va mai avea dreptul să inițieze moțiuni de cenzură.

Președintele nu va mai fi nevoit să rămână neutru, ci va putea să își mențină afilierea politică. În prezent, președintele trebuie să se retragă din partid după alegeri.

În plus, șeful statului va putea numi patru din totalul de 13 judecători ai celei mai înalte instanțe judiciare din țară.

Modificările vor intra în vigoare după alegerile generale din noiembrie 2019.

Astfel, referendumul a adus cea mai importantă schimbare politică de la declararea Republicii Turce, în 1923.

Hotărârea de care a dat dovadă Erdogan pentru a organiza și promova referendumul l-a făcut să intre în conflict cu o serie de țări europene, care au anulat mitingurile electorale la care urmau să ia parte miniștrii săi pentru a convinge alegătorii din străinătate.

viewscnt
Afla mai multe despre
erdogan
referendum turcia