Ecologiști blochează tăierea unor arbori în estul Poloniei

Ecologiști blochează tăierea unor arbori în estul Poloniei
scris 8 iun 2017

Aproximariv 15 ecologiști au blocat joi utilaje forestiere grele folosite la tăierea arborilor, la Bialowieza, în estul Poloniei, una dintre ultimele păduri virgine din Europa, care face parte din Patrimoniul mondial UNESCO, relatează AFP.

Doi tineri s-au legat cu lanțuri de utilaje, împiedicându-le să iasă din parcul de staționare din satul Czerlonka, unde au fost parcate peste noapte, au constatat jurnaliști AFP, arată news.ro.

Ei erau susținuți de aproximativ 15 persoane - activiști Greenpeace și de la altă organizație de apărarea mediului, Dzika Polska (Polonia sălbatică) - care au desfășurat banderole pe care se puteau citi mesaje ca ”Opriți tăierea” și, în engleză, "Save Bialowieza Forest".

Guvernul va declanșa un nou control în sectorul forestier, pentru a verifica amploarea tăierilor ilegale de păduri CITEȘTE ȘI Guvernul va declanșa un nou control în sectorul forestier, pentru a verifica amploarea tăierilor ilegale de păduri

”Vom rămâne aici până la capăt, atât timp cât va trebui”, a declarat pentru AFP unul dintre cei doi activiști înlănțuiți, Piotr Dankowski, care s-a prezentat drept ”un ecologist din Varșovia”.

Tăierile de la Bialowieza au fost autorizate de Ministerul polonez al Mediului, în pofida recomandării Comisiei Europene (CE), care s-a opus.

Polonia afirmă că procedează la tăieri ”de protecție”, cu scopul de a opri atacuri ale unor insecte, de a proteja traficul rutier și de a lupta împotriva riscului incendiilor.

Noua acțiune a ecologiștilor are ca scop să ”dea timpul necesarr colectării probelor cu privire la acțiuni contrare regulilor UE și Acordului cu UNESCO”, a precizat Greenpeace într-un comunicat.

Organizația îndeamnă cercetători să vină să vadă situația la fața locului și să constate ridicarea unor arbori morți - dar sănătoși - care, în opinia apărătorilor mediului, ar trebui să rămână pe loc.

Poliția era prezentă la fața locului joi dimineața.

Comisia Europeană a trimis la sfârșitul lui aprilie un ”ultim avertisment” Poloniei pe această temă, înaintea unei posibile sesizări a Curții de Justiție a UE.

Pădurea Bialowieza este una dintre ultimele mari păduri virgine din Europa, protejată în cadrul rețelei Natura 2000.

Situată la frontiera dintre Polonia și Belarus, în ea trăiește o faună variată și unică, inclusiv cea mai mare populație de bizoni din Europa.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
polonia
paduri