Erdogan exclude să renunțe la sistemele antiaeriene și antibalistice ruse de tip S-400

Erdogan exclude să renunțe la sistemele antiaeriene și antibalistice ruse de tip S-400
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 mar 2019

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan afirmă că este ”exclus” să pună în discuție achiziționarea de către Turcia a unor sisteme ruse antirachetă și afirmă că ar putea să ia în calcul să cumpere noi echipamente militare de la Moscova, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Erdogan face aceste declarații în contextul în care Statele Unite îndeamnă Turcia să abandoneze achiziționarea sistemului antirachetă rus de tip S-400, subliniind că această armă rusă este incompatibilă că echipamentele folosite de către statele membre NATO, din care fac parte amândouă, scrie News.ro.

”În ceea ce privește (sistemele de tip) S-400, afacerea este încheiată, este exclus să dăm înapoi (...). Iar poate că după S-400 vom trece la S-500”, a declarat miercuri Erdogan într-un interviu acordat televiziunii turce Kanal 24.

Ford discută o posibilă închidere a două uzine din Rusia CITEȘTE ȘI Ford discută o posibilă închidere a două uzine din Rusia

S-400 este un sistem rus de apărare antiaeriană și antibalistică - concurentul bateriilor americane de tip Patriot, iar S-500 este o versiune îmbunătățită a acestui echipament, care nu a intrat încă în serviciu.

În afară de problema incompatibilității cu NATO, Statele Unite apreciază că achiziționarea de către Turcia a unor baterii de tip S-400 ar putea amenința secrete de fabricare a avionului american militar de ultimă generație F-35, pe care Ankara vrea, de asemenea, să-l achiziționeze și care este ”invizibil” radarelor rusești.

Comandarea de către Ankara a unor baterii S-400, a căror livrare urmează să înceapă în vară, este unul dintre principalele puncte de discordie cu Washingtonul.

Erdogan a criticat, în interviul de miercuri, și decizia anunțată de Washington cu o zi înainte de a retrage Turciei un statut comercial privilegiat, pe care administrația americană îl acordă unor țări în curs de dezvoltare.

”Nimeni nu ar trebui să încerce să disciplineze prin acest tip de măsuri”, a apreciat șeful statului turc.

viewscnt
Afla mai multe despre
erdogan
s-400
rachete