Eurohold are undă verde pentru preluarea activelor CEZ din Bulgaria. Tranzacția, blocată de autorități anul trecut, cu o demisie

Eurohold are undă verde pentru preluarea activelor CEZ din Bulgaria. Tranzacția, blocată de autorități anul trecut, cu o demisie
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 2 nov 2020

Grupul financiar Eurohold, prezent în România pe nișa de asigurări, a primit acordul pentru cumpărarea activelor CEZ din Bulgaria, tranzacție ce fusese inițial blocată de autoritățile bulgare din domeniul concurenței.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Cumpărarea subsidiarelor CEZ din Bulgaria este un pas prin care intrăm pe piața energiei și o oportunitate de diversificare a portofoliului nostru", a declarat Vasil Stefanov, director M&A la Eurohold Bulgaria.

În urmă cu un an, autoritățile bulgare din domeniul concurenței au blocat tranzacția dintre Eurohold și CEZ Bulgaria, însă decizia a fost anulată în instanță.

Săptămâna trecută, CEZ a agreat vânzarea activelor sale din România către fondurile administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets (”MIRA”).

Concesionarul aeroportului din Sofia vrea să împrumute 85 milioane euro pentru lucrări de modernizare CITEȘTE ȘI Concesionarul aeroportului din Sofia vrea să împrumute 85 milioane euro pentru lucrări de modernizare

Eurohold Bulgaria, cea mai mare companie listată la bursă din țara vecină, prezentă pe piața românească prin intermediul asigurătorului Euroins, a fost și ea interesată și de preluarea activelor CEZ din România, cum a anunțat anterior Profit.ro.

Fondat în 1995, grupul bulgar Eurohold deține operațiuni concentrate în principal în domeniile servicii financiare nonbancare, leasing și vânzări auto și asigurări generale. Pe lângă Bulgaria, grupul este activ pe piețele din România, Grecia, Georgia, Polonia, Ucraina, Italia și Spania.

Eurohold a intrat în România în 2007, prin achiziția companiei Asitrans Asigurări (în prezent Euroins România), prima incursiune a bulgarilor pe piețele internaționale.

Eurohold a ajuns la un acord privind achiziția operațiunilor bulgare ale grupului ceh de energie și utilități CEZ în vara anului trecut, valoarea tranzacției fiind de 335 milioane de euro. 

Anterior, CEZ ajunsese la un acord privind vânzarea subsidiarelor din Bulgaria către compania locală Inercom, înțelegere care a dus la demisia ministrului Energiei din țara vecină. Comisia bulgară pentru Concurență a anunțat însă că interzice vânzarea operațiunilor CEZ către Inercom, spunând că tranzacția ar afecta negativ mediul concurențial și ar ridica îngrijorări cu privire la siguranța. Și acea decizie a fost atacă în instanță de CEZ.

viewscnt
Afla mai multe despre
cez
eurohold
cez bulgaria
grup ceh energie
vanzare cez
active cez
negocieri cez
energie
utilitati
colceag
fantanele
hidroelectrica
sape
electrica