Fostul cancelar Kurz câștigă alegerile din Austria

Fostul cancelar Kurz câștigă alegerile din Austria
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 sep 2019

Tânărul lider conservator Sebastian Kurz, în vârstă de 33 de ani, a obținut o victorie în alegerile austriece de duminică, potrivit proiecțiilor, care semnalează probabila întoarcere a acestuia la Cancelarie, într-un peisaj politic bulversat de o derută a extremei drepte și plebiscitul Verzilor, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La patru luni după ce a fost răsturnat de la putere de răsunătorul scandal Ibizagate, Kurz și-a câștigat pariul - partidul său conservator obține 37,3% din sufragii, îmbunătățindu-și scorul din 2017 cu aproape șase puncte procentuale, potrivit proiecțiilor televiziunii publice ORF, scrie News.ro.

Primul său Guvern, format în 2017 împreună cu partidul de extremă dreapta FPÖ, nu a rezistat unor dezvăluiri compromițătoare cu privire la liderul FPÖ și totdată nunărul doi în Guvern. El a făcut implozie în mai, după 18 luni de mandat, antrenând aceste alegeri anticipate.

FOTO „Micul castel de pe Valea Oltului” și două vile construite la începutul secolului trecut, scoase la vânzare CITEȘTE ȘI FOTO „Micul castel de pe Valea Oltului” și două vile construite la începutul secolului trecut, scoase la vânzare

Austriecii au sancționat FPÖ din cauza acestui scandal, care a pătat imaginea țării, iar partidul naționalist ar pierde aproximativ zece puncte procentuale față de scrutinul din 2017 și ar fi creditat cu 16% din voturile exprimate. El se clasează după social-democrați, care se clasează pe locul doi, cu aproximativ 22% din voturi.

În urma unei campanii în care mizele legate de mediu au înlocuit problema migrației, care a dominat alegerile legislative din 2017, Verzii înregistrează o ascensiune fulgerătoare. Ei au ieșit din Parlament, după ce nu au trecut de pragul de 4% în urmă cu doi ani, dar se întorc în Legislativ triumfători, cu 13-14% din voturile exprimate, potrivit proiecțiilor.

Partidul liberal Neos este a cincea formațiune care intră în noul Parlament, diind creditată cu 7% din sufragii.

Fostul cancelar Kurz se pregătește acum de negocieri aprinse, în căutarea unor aliați cu care să guverneze.

Potrivit proiecțiilor, Kurz ar avea posibilitatea aritmetică să formeze o coaliție cu social-democrații, cu extrema dreaptă sau cu Verzii - trei opțiuni ce se anunță riscante pentru tânărul lider, care le-a promis austriecilor o revenire la stabilitate.

De-a lungul întregii campanii electorale, fostul cancelar s-a abținut să-și exprime preferința, pentru a-și păstra un maxim de marjă de manevră.

Klaus Iohannis, primul pe buletinele de vot la alegerile prezidențiale. Dăncilă, pe poziția 5 CITEȘTE ȘI Klaus Iohannis, primul pe buletinele de vot la alegerile prezidențiale. Dăncilă, pe poziția 5

ALBASTRU SAU VERDE?

Mai multe figuri influente din cadrul ÖVP exercită presiuni în culise, pentru ca el să studieze serios o revenire la alianța cu stânga, o formulă care a guvernat Austria timp de 44 de ani, de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Însă fostul cancelar știe că ar pierde în popularitate în rândul alegătorilor, care nu vor să mai audă de acest ”cuplu bătrân”, uzat de dezacorduri și ianmiciții personale.

”Albaștii”, culoarea FPÖ, au fost sancționați prin vot din cauza haosului provocat prin scandalul Ibizagate, căruia i s-au adăugat, în ultimele zile de campanie, suspiciuni cu privire la o deturnare de fonduri în partid.

Eforturile noului lider al formațiunii, Norbert Hofer, de a face uitate derapajele predecesorului său, Heinz-Christian Strache, nu au dat rezultat, iar formațiunea de extremă dreapta pare că se află într-o poziție nefavorabilă să propună o nouă alianță conservatorilor.

Liderii dreptei și extremei drepte se afișau drept un model al unei coaliții care putea fi duplicată la nivelul Uniunii Europene, unde partidele naționaliste și-au multiplicat succesele electorale în ultimii ani.

Strache a fost nevoit să demisioneze din toate mandatele după difuzarea unei înregistrări video filmată cu camera ascunsă la Ibiza, care dezvăluie discuții compromițătoare. El îi explica unei femei care s-a prezentat drept nepoata unui oligarh rus, cum să finanțeze FPÖ în mod ocult.

Acuzațiile de deturnare de fonduri cu privire la care anchetează justiția îl vizează și pe Strache, suspectat că a folosit banii partidului pentru a-și acoperi cheltuielile personale.

După ce subiectele de mediu au eclipsat tematica migrației în campania electorală, Kurz a început o apropiere în vederea unui program guvernamental comun cu Verzii.

Verzii guvernează deja în mai multe landuri împreună cu conservatorii și intenționează să participe, pentru prima oară, la un Guvern federal.

Însă sunt necesare multe concesii, de o parte și de alta, mai ales pe tema mediului și imigrației, dar acest scenariu îi lasă pe mulți observatori sceptici. 

viewscnt
Afla mai multe despre
sebastian kurz
austria