FOTO Cea mai mare editură rusă de manuale, obligată să șteargă din manualele școlare pasaje despre Ucraina

FOTO Cea mai mare editură rusă de manuale, obligată să șteargă din manualele școlare pasaje despre Ucraina
scris 24 apr 2022

Conducerea editurii ruse Prosveșcenie, care publică manuale școlare, a organizat o reuniune în care le-a cerut angajaților să scoată din manualele de istorie lucruri considerate ”nepotrivite” despre Ucraina, după ce a exercitat presiuni tot mai mari asupra acestora, în urma invaziei Ucranei, dezvăluie publicația Mediazona, blocată de Kremlin, scrie Le Figaro.

Această nouă regulă antrenează, declară publicației ruse, sub protecția anonimatului, angajați ai editurii, o autocenzură, arată news.ro.

Încă de la începutul invaziei Ucrainei, ei au fost îndemnați să reducă la minimum evocărle Ucrainei, un lucru pe care autorii și editorii au început să-l facă încă de la prima invazie a Ucrainei, în 2014.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiere CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiere

Acestora li s-a recomandat deja să scoată steagul ucrainean din pasaje în care se evocă, în manualele școlare, heralidica steagurilor naționale.

Această ștergere a Ucrainei și a menționării capitalei ucrainene Kiev din manuale de istorie nu este însă simplu de realizat.

Unii editori încearcă să găsească formule prin care să desemneze Ucraina, fără să o numească în mod explicit atunci când se află în centrul unui eveniment istoric, însă unele pasaje sunt șterse pur și simplu de către superiorii lor.

”Este deosebit de problematic să editezi un manual care nu furnizează pur și simplu nicio informație despre o țară”, deplânge un salariat de la edtură.

”Un copil poate crește fără să știe nimic despre această țară și va fi mult mai susceptibil să creadă ceea ce se spune la televiziune”, avertizează el.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare

Asupra editurii Prosveșcenie se exercită presiuni atât de mari pentru că este cea mai importantă editură de manuale din Rusia.

Ea primește 80% dintre fondurile dedicate achiziționării de manuale școlare de la statul rus.

Redactarea impusă nu se oprește însă doar la Ucraina.

După ce Moscova a interzis drept ”extremiste” unele rețele de socializare americane, ca Facebook sau Instagram, editorii sunt obligați să se asigure că acestea nu sunt menționate în lucrări, lucru valabil și pentru casa-mamă a Facebook, Meta.

Salarații editurii au fost îndemnați să șteargă din semnătura pe e-mail adresele conturilor pe aceste rețele de socializare.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: În acest moment, atenția investitorilor se duce mai mult către zona de cripto. Bitcoin este în continuare favorizat CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: În acest moment, atenția investitorilor se duce mai mult către zona de cripto. Bitcoin este în continuare favorizat

Ei au fost avertizați că orice luare de poziție online împotriva războiului din Ucrana poate conduce la concedierea lor.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
ucraina