FOTO Gazprom și Republica Moldova semnează un nou contract pe 5 ani. Formula de preț - cea cerută de Chișinău. Gazul ar putea tranzita România

FOTO Gazprom și Republica Moldova semnează un nou contract pe 5 ani. Formula de preț - cea cerută de Chișinău. Gazul ar putea tranzita România
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 29 oct 2021

Republica Moldova și Gazpromn au ajuns la un acord privind semnarea unui nou contract de furnizare gaze pe următorii 5 ani, utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească, a anunțat Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova. Foarte probabil, gazul rusesc va ajunge la Chișinău nu prin Ucraina, ca până în prezent, ci prin România, prin coridorul transbalcanic.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Până vineri, Chișinăul a refuzat oferta Gazprom (care dorea ca prețul din noul contract să fie unul de hub, la care se aplica un discount de 25), preferând vechea formulă de preț, potrivit căreia în sezonul de vară acesta era calculat în funcție de cotațiile din hub-ul german NCG, iar pe perioada iernii, care este responsabilă pentru 80% din consumul de gaz al Republicii Moldova, era indexat cu cotațiile produselor petroliere.

Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun CITEȘTE ȘI Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun

„La Sankt Petersburg s-au încheiat negocierile între delegația Republicii Moldova și Gazprom. Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldova-Gaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare. În baza înțelegerii urmează să fie prelungit pe cinci ani contractul anterior între Gazprom și Moldova-Gaz, utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească”, a anunțat Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova.

Livrările de gaz conform noului contract urmează să înceapă din 1 noiembrie 2021.

Gazprom avertizase Republica Moldova că-i va sista livrarea gazelor începând din 1 decembrie dacă guvernul de la Chișinău nu plătește integral datoria acumulată pentru volumele de gaze contractate în septembrie și octombrie.

În octombrie, Republica Moldova a primit gaz în baza unei prelungiri de o lună a contractului cu Gazprom, în volum insuficient. Diferența a fost achiziționată în această perioadă de pe piața spot, prin intermediul companiei Energocom, la prețuri de piață.

Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de trafic CITEȘTE ȘI Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de trafic

Printre furnizorii care au semnat contracte pentru ziua următoare cu Energocom se numără compania poloneză PGNiG, trader-iii Vitol și DXT Commodities și grupul ucrainean Naftogaz.

Anterior, premierul Republici Moldova, Natalia Gavrilița, declarase într-un interviu acordat pentru Financial Times, în timpul vizitei sale la Bruxelles, că Moldova va avea nevoie de 800 de milioane de euro pentru a cumpăra gaze din surse alternative în perioada rece dacă nu se ajunge la un acord cu Gazprom.

Pe 7 octombrie, Moldovagaz, divizia de peste Prut a gigantului rus de stat Gazprom și cel mai mare furnizor de gaze naturale din Republica Moldova, a cerut clienților săi să își reducă consumul, cel puțin temporar. "Din cauza faptului că acordul cu SAP Gazprom (compania-mamă din Rusia – n.r.) privind condițiile de furnizare a gazelor naturale către Republica Moldova a fost prelungit în ultima zi a lunii septembrie, cu câteva ore înainte de expirarea acestuia, SAP Gazprom nu a avut un temei legal până la acel moment pentru organizarea rezervării capacităților necesare pentru transportarea gazelor naturale prin sistemul de transport din Ucraina pentru consumatorii Republicii Moldova în octombrie 2021", a transmis Moldovagaz.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
republica moldova
acord
gaze