Gazprom anunță că va sista de la 1 decembrie livrările de gaze către Republica Moldova dacă aceasta nu-și achită datoriile

Gazprom anunță că va sista de la 1 decembrie livrările de gaze către Republica Moldova dacă aceasta nu-și achită datoriile
scris 24 oct 2021

Societatea rusă Gazprom a avertizat Republica Moldova că-i va sista livrarea gazelor începând din 1 decembrie dacă guvernul de la Chișinău nu plătește integral datoria acumulată pentru volumele de gaze contractate în septembrie și octombrie, în timp ce negocierile dintre cele două părți sunt în impas și din cauza prețului cerut de societatea rusă pentru un nou contract, relatează mass-media de peste Prut și agenții internaționale de presă.

"Datoria inițială era de 433 de milioane de dolari, care ulterior din nerespectarea termenelor de achitare a crescut la 709 milioane de dolari. Cu toate acestea, autoritățile de la Chișinău nu vor să recunoască această datorie", a declarat purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov.

Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0 CITEȘTE ȘI Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0

''Dacă nu sunt achitate integral livrările de gaze și, în consecință, nu va fi semnat un nou contract pentru perioada începând din 1 decembrie, atunci Gazprom va suspenda furnizarea gazelor'', a avertizat acesta. El a admis că situația din Republica Moldova este ''foarte complicată'', dar a estimat că ''vina revine în totalitate autorităților'' de la Chișinău care ''au provocat criza cu mâna lor'', scrie Agerpres.

De asemenea, reprezentantul Gazprom a spus că nu înțelege de ce aceste autorități intenționează să lichideze compania Moldova-Gaz, cea prin care au fost contractate livrările în prezent datorate de Chișinău.

Compania rusă i-a propus părții moldovene o reducere cu 25% a prețului pentru livrările de la 1 decembrie dacă aceasta plătește integral datoria. Dar Chișinăul cere o reducere de 50% și consideră că prețul de 790 de dolari mia de metri cubi din oferta Gazprom este prea mare. Republica Moldova nu poate accepta să plătească pentru gaze un preț mai mare decât celelalte țări din regiune, a declarat sâmbătă, la revenirea de la negocierile desfășurate la Moscova, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

În acest context, care coincide cu criza de pe piața energetică europeană, premierul Natalia Gavriliță a anunțat că guvernul său negociază achiziții de gaze din Ucraina, România și Polonia.

Republica Moldova a instituit starea de alertă în sectorul energetic, stabilind un set de măsuri, printre care utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice și termice, dar și pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
gaze