Guvernatorul Băncii Centrale a Greciei: Creșterea economiei va accelera la 4,8%, în 2022

Guvernatorul Băncii Centrale a Greciei: Creșterea economiei va accelera la 4,8%, în 2022
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 apr 2021

Economia Greciei ar urma să urce cu 4,8% în 2022, după un avans estimat la 4,2% în 2021, a previzionat guvernatorul Băncii Centrale, Yannis Stournaras, într-un interviu acordat postului de televiziune Antenna, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

PIB-ul Greciei s-a contractat anul trecut cu 8,2%, mai puțin decât se estima, chiar dacă veniturile din turism au fost mult mai scăzute, iar restricțiile impuse pentru a opri răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19) au afectat afacerile, scrie Agerpres.

Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025 CITEȘTE ȘI Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025

Yannis Stournaras a avertizat că proiecțiile Băncii Centrale a Greciei sunt nesigure, deoarece pandemia încă prezintă riscuri majore.

În actualul deceniu, ritmul anual de creștere al PIB-ul Greciei ar urma să se situeze la 3,5%, datorită a miliarde de euro din pachetul de redresare și a altor fonduri europene, a explicat oficialul elen.

Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania CITEȘTE ȘI Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania

Instrumentul de redresare NextGenerationEU al UE, în valoare de 750 de miliarde euro, include granturi și împrumuturi. Comisia Europeană va distribui acești bani în tranșe, în funcție de atingerea anumitor indicatori de către guvernele statelor membre. Prima tranșă ar putea veni în această vară.

În următorii ani, Atena ar urma să primească 19,40 miliarde de euro sub formă de granturi și 12,70 miliarde de euro sub formă de împrumuturi cu dobândă scăzută, echivalentul a aproximativ 16% din PIB-ul țării.

EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la București CITEȘTE ȘI EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la București

"O rată de creștere de 3,5% în acest deceniu este o țintă realistă pentru mine, atât timp cât ne mișcăm repede", a declarat Stournaras, adăugând că sectorul de stat trebuie reformat pentru a absorbi corespunzător fondurile europene.

Săptămâna trecută, magazinele de vânzări cu amănuntul au fost redeschise luni în cea mai mare parte a Greciei, în pofida creșterii numărului de cazuri de infecție cu COVID-19, autoritățile încercând să evite o nouă recesiune.

Relaxarea nu este valabilă pentru orașele Salonic și Patras, al doilea, respectiv al treilea cel mai mare oraș din Grecia, din cauza temerilor că va provoca o creștere explozivă a infecțiilor.

Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I) CITEȘTE ȘI Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I)

De asemenea, vizitele la magazin sunt supuse unor reglementări sanitare foarte stricte. În primul rând, cetățenii trebuie să își facă programare prin trimiterea unui text cu numele lor către Serviciul de Protecție Civilă. Programarea este valabilă doar trei ore și poate fi utilizată doar o singură dată pe zi. Doar cumpărătorii care și-au făcut programare pot intra în magazin și este permisă numai plata cu cardul. La rândul lor, comercianții pot să permită intrarea unui cumpărător per 25 de metri pătrați de spațiu și în orice moment nu pot fi mai mult de 20 de cumpărători în magazin.

Oficialii guvernamentali au anunțat recent că restaurantele s-ar putea deschide spre finalul lunii aprilie, înainte de planificata deschidere a sezonului turistic de vară, la mijlocul lunii mai.

Guvernul de la Atena a sprijinit sectorul turismului cu împrumuturi ieftine și alte granturi, evaluate la un miliard de euro.

Pe măsură ce campania de vaccinare face progrese, Guvernul de la Atena intenționează să permită luarea mesei în aer liber în luna aprilie și de asemenea să repornească sectorul turistic, care este responsabil pentru 20% din Produsul Intern Brut al Greciei și asigură locuri de muncă pentru una din cinci persoane.

Modul cum va evolua sectorul turistic va fi crucial pentru Grecia, o țară care iese cu greu dintr-un deceniu de criză a datoriilor și a cărei economie s-a prăbușit dramatic din cauza restricțiilor impuse în contextul pandemiei

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
economie