Guvernul rus anticipează o reducere cu două treimi a prețului gazului exportat până în 2025. Estimările CE, total opuse

Guvernul rus anticipează o reducere cu două treimi a prețului gazului exportat până în 2025. Estimările CE, total opuse
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 3 iun 2022

Uniunea Europeană și Rusia se află pe lungimi de undă diferite nu numai pe tema războiului din Ucraina, ci și a predicțiilor privind viitoarea evoluție a prețurilor gazelor în viitorul apropiat și mediu. Ambele tabere par a-și baza strategiile economice pe cele mai pesimiste scenarii din punctul lor de vedere: dacă UE consideră că prețurile vor rămâne la un nivel ridicat până în 2025, guvernul rus anticipează o scădere a acestora cu două treimi până în același an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Prețul mediu de export al gazului rusesc ar putea scădea la 311 dolari pe mia de metri cubi (aproximativ 29 dolari/MWh) până la sfârșitul anului 2025, față de 877 dolari din ianuarie 2022 (aproximativ 82 dolari/MWh), estimează Ministerul Dezvoltării Economice din Rusia într-o prognoză macroeconomică actualizată a dezvoltării socio-economice până în 2025, consultată de publicația economică moscovită Vedomosti.

Ministerul rus ia în calcul 2 scenarii, unul de bază, iar celălalt mai conservator. Potrivit scenariului de bază, la sfârșitul anului 2022, prețul mediu de export al gazului rusesc va fi de 523 dolari pe mai de metri cubi (48,9 dolari/MWh), până în 2025 urmând a coborî până la 336 dolari pe mia de metri cubi (31,4 dolari/MWh). Scenariul conservator se bazează pe o scădere mai puternică a prețurilor la energie, prețul mediu de export la finalul lui 2022 fiind de 513 dolari pe mia de metri cubi (48 dolari/MWh), pentru ca până în 2025 să scadă la 311 dolari pe mia de metri cubi (29 dolari/MWh).

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Retailerii nu au putut să transfere costurile mari către clienții finali. Deja prețurile au crescut foarte mult CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Retailerii nu au putut să transfere costurile mari către clienții finali. Deja prețurile au crescut foarte mult

CE, în schimb, susține că “în prezent, se preconizează că prețurile gazelor se vor situa în apropierea nivelului de 100 euro/MWh până la sfârșitul iernii viitoare și vor rămâne semnificativ peste media pe termen lung (de 30 euro/MWh) în viitorul apropiat, anticipațiile privind prețurile la energie electrică evoluând în consecință. Această prognoză include efectele incertitudinii de pe piață cauzate de tensiunilor geopolitice actuale și a războiului din Ucraina”.

Un preț mai redus al gazelor pe termen mediu favorizează UE, care este importator net de gaze, în timp ce un preț mai ridicat favorizează Rusia, care este exportator net. Chiar și în eventualitatea în care statele UE nu vor mai cumpăra atât de mult gaz rusesc precum în prezent, un preț scăzut al acestuia va influența și evoluția prețului gazului concurent, din alte surse, chiar dacă este evident că prețul acestuia va fi mai ridicat decât al gazului rusesc.

Scenariul de referință pentru trimestrul al IV-lea al acestui an al ministerului rus se bazează pe un preț de 450 dolari pe mia de metri cubi (42,5 dolari/MWh, față de unul de 567 dolari pe mia de mc sau 53 dolari/MWh pentru aceeași perioadă din 2021), iar cel conservator, pe unul de 416,6 dolari pe mia de mc sau 39 dolari/MWh.

Comparativ, ultima tranzacție pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) cu gaz cu livrare în trimestrul al patrulea al acestui an a avut loc pe 31 martie la un preț de 600 lei/MWh sau 129 dolari/MWh.

În ianuarie 2021, prețul mediu al gazului rusesc exportat a fost de 181,9 dolari mia de metri cubi (17 dolari/MWh), potrivit documentului guvernului rus citat de Vedomosti.

Până la finalul lunii decembrie însă, acesta a crescut la 603 dolari pe mia de mc (56,4 dolari/MWh), iar în ianuarie 2022 a ajuns la 877,2 dolari pe mia de metri cubi (aproximativ 82 dolari/MWh).

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în dobânda de referință. Care este unul dintre coșmarurile băncilor centrale CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în dobânda de referință. Care este unul dintre coșmarurile băncilor centrale

În 2021, potrivit Serviciului Federal Vamal rus, Gazprom a exportat 203 miliarde de metri cubi de gaz natural, pe care a încasat 55,5 miliarde de dolari. În plus, Gazprom a mai livrat în străinătate alte 44,1 miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat (GNL), contra a 8,8 miliarde de dolari.

Piața europeană este cea mai importantă piață de desfacere a gazului rusesc. Potrivit estimărilor Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), în 2021 155 de miliarde de metri cubi de gaz au fost exportați în UE, dintre care 140 de miliarde prin gazoducte.

Potrivit proiectului de buget pentru 2022, adoptat de Gazprom în decembrie 2021, compania și-a stabilit un preț mediu de export de 250 de dolari pe mia de mc (aproximativ 23,4 dolari/MWh) pentru acest an.

La mijlocul lunii mai, prețul futures al gazului pentru trimestrul al IV-lea al anului 2025 de pe cea mai importantă bursă europeană, cea olandeză TTF, era, conform calculelor Vedomosti, de 491 dolari pe mia de mc (aproximativ 46 dolari/MWh), cu aproape două treimi mai ridicat decât cel din estimările conservatoare ale guvernului rus.

Experții ruși consideră însă că prognoza guvernului de Moscova este una improbabilă.

Scăderea prețului în trimestrul al IV-lea al acestui an, când începe sezonul de iarnă, este un fenomen care ar contrazice logica pieței, a declarat Maria Belova, director de cercetare la Vygon Consulting.

Acest lucru este teoretic posibil numai ca urmare a unei combinații de mai mulți factori, cum ar fi o vreme caldă și un grad ridicat de umplere a depozitelor din UE, care în prezent se ridică la 44%.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bună CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bună

Potrivit directorului Vygon Consulting, prețul de 330 de dolari pe mia de metri cubi este prețul de echilibru al pieței, care ar fi însă posibil doar dacă vor apărea pe piață noi volume de gaze, iar tensiunile geopolitice se vor atenua.

“Având în vedere situația actuală, însă, deficitul global de gaze se va extinde cel puțin până în 2030”, a susținut Belova.

Alexey Grivach, director general adjunct al Fondului Național de Securitate Energetică, este de asemenea de acord cu Belova. Potrivit acestuia, în trimestrul IV al anului 2022, prețul de export al gazului rusesc nu va scădea sub 500 de dolari pe mia de metri cubi. Prețurile pot scădea la nivelul prezis de minister doar dacă tensiunile dintre Rusia și UE vor fi eliminate complet. “Amplificarea tensiunilor va duce doar la o nouă creștere a prețurilor”, a afirmat acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
progrnoza
pret
gaze
rusia
ue
ucraina
gazprom