Într-un demers neobișnuit, China se oferă să sprijine Ungaria în domeniul securității

Într-un demers neobișnuit, China se oferă să sprijine Ungaria în domeniul securității
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 feb 2024

China s-a oferit să sprijine Ungaria, un partener strategic de lungă durată, în materie de securitate publică, dincolo de relațiile comerciale și de investiții, în timpul unei rare întâlniri între premierul ungar Viktor Orban și ministrul securității publice din China, Wang Xiaohong, aflat într-o vizită la Budapesta, chiar într-un moment în care noi țări europene bat la ușa NATO pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina, informează luni Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

China speră să aprofundeze legăturile cu Ungaria în materie de aplicare a legii și de securitate, în contextul în care cele două țări marchează 75 de ani de relații diplomatice, a declarat săptămâna trecută ministrul securității publice, Wang Xiaohong, în cadrul întâlnirii cu Orban, potrivit agenției oficiale de presă Xinhua.

Ministrul Agriculturii anunță un mecanism pentru a stabiliza toate prețurile la produsele agro-alimentare CITEȘTE ȘI Ministrul Agriculturii anunță un mecanism pentru a stabiliza toate prețurile la produsele agro-alimentare

În timpul unei vizite la Budapesta, Wang a declarat că speră ca astfel de eforturi să fie "un nou punct culminant al relațiilor bilaterale" în domenii precum combaterea terorismului și a criminalității transnaționale, scrie Agerpres.

Acestea ar cuprinde consolidarea capacităților de securitate și de aplicare a legii în cadrul Inițiativei 'Noul Drum al Mătăsii' ('Belt and Road Initiative') a președintelui Xi Jinping, care urmărește să conecteze China de restul lumii prin legături comerciale și de infrastructură.

De asemenea, Wang s-a întâlnit cu ministrul de interne Sandor Pinter și a semnat documente privind cooperarea în materie de aplicare a legii și de securitate, a precizat duminică Xinhua, fără a oferi detalii.

Oferta de securitate a Chinei survine în contextul în care Ungaria, un aliat al Rusiei, s-a străduit să-și slăbească dependența de țările occidentale în ultimul deceniu sub conducerea lui Viktor Orban, rezistând recent presiunilor pentru a aproba extinderea NATO în Europa.

Ungaria este singurul stat NATO care nu a ratificat cererea Suediei de aderare la blocul de securitate.

China a exprimat critici la adresa NATO, mai ales după ce blocul a declarat anul trecut că Beijingul i-a contestat interesele, securitatea și valorile prin "ambițiile și politicile sale coercitive".

Bulgaria discută în SUA vânzarea rafinăriei Lukoil CITEȘTE ȘI Bulgaria discută în SUA vânzarea rafinăriei Lukoil

Presa de stat chineză a calificat NATO drept o provocare "gravă" la adresa păcii și stabilității globale, notează Reuters.

Pactul de securitate cu Ungaria reprezintă o victorie diplomatică pentru China în Uniunea Europeană, în condițiile în care blocul își reevaluează legăturile cu a doua cea mai mare economie a lumii din cauza divergențelor privind drepturile omului, dezechilibrele comerciale și invazia Rusiei în Ucraina.

Afinitatea din ce în ce mai mare a acestei țări central-europene față de Beijing a creat deja o breșă în frontul comun al UE, mai notează Reuters.

În mai multe ocazii, Ungaria s-a dat la o parte sau s-a opus pozițiilor UE care critică China în chestiuni precum drepturile omului și a salutat investițiile chineze, în pofida apelului lansat de UE ca țările membre să alinieze relațiile cu China la cele ale blocului comunitar.

Ungaria găzduiește cea mai mare bază logistică și de producție a Huawei Technologies din afara Chinei, în pofida avertismentelor Comisiei Europene potrivit cărora gigantul din domeniul telecomunicațiilor reprezintă un risc pentru securitatea UE.

Din 2016, Huawei a încheiat un parteneriat cu firma de inteligență artificială Yitu Technology, cu sediul în Shanghai, pentru a lucra la soluții pentru ca orașele inteligente să-și îmbunătățească siguranța publică și activitatea polițienească prin utilizarea inteligenței artificiale și a supravegherii.

Ungaria va găzdui în curând prima fabrică din Europa a producătorului auto chinez BYD. 

viewscnt
Afla mai multe despre
china
ungaria