Joe Biden anunță că Statele Unite vor livra Ucrainei sisteme de rachetă și muniții mai avansate

Joe Biden anunță că Statele Unite vor livra Ucrainei sisteme de rachetă și muniții mai avansate
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 iun 2022

Statele Unite "vor furniza ucrainenilor sisteme de rachetă mai avansate și muniții care le vor permite să atingă mai precis obiective cheie pe câmpul de luptă din Ucraina", a scris Joe Biden într-un articol pentru The New York Times, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Statele Unite vor livra Ucrainei sisteme HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), adică lansatoare de rachete multiple, montate pe blindate ușoare, a indicat marți un înalt responsabil de la Casa Albă. El a precizat, într-un interviu cu jurnaliștii, că echipamentele trimise armatei ucrainene vor avea o rază de acțiune de 80 de kilometri. Nu este vorba despre sisteme cu rază foarte lungă de acțiune, de câteva sute de kilometri, așa cum dețin și americanii, scrie News.ro.

CONFIRMARE Tranzacție - Compania portugheză Greenvolt cumpără parcul fotovoltaic din Giurgiu al Samsung, cel mai mare pe care gigantul sud-coreean îl deținea în afara Americii de Nord. Proces cu România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tranzacție - Compania portugheză Greenvolt cumpără parcul fotovoltaic din Giurgiu al Samsung, cel mai mare pe care gigantul sud-coreean îl deținea în afara Americii de Nord. Proces cu România

Aceste echipamente vor face parte dintr-o nouă tranșă mai mare de asistență militară americană pentru Ucraina, de 700 de milioane de dolari în total. 

Indicând că vrea ca Ucraina să fie "în poziția mai puternică pe cât posibil" în caz de negocieri cu Rusia, președintele american a precizat: "Nu încurajăm Ucraina și nu oferim Ucrainei mijloacele de a lovi în afara granițelor sale".

Joe Biden s-a arătat preocupat de la debutul conflictului de faptul să nu furnizeze arme care, potrivit lui, să pună Statele Unite în situația de cobeligeranți alături de ucraineni. 

În articolul din The New York Times, președintele democrat asigură de altfe, în momentul în care armata ucraineană face față unei ofensive ruse extrem de intense în estul țării, că el "nu va pune presiune pe guvernul ucrainean, fie în privat sau public, pentru a face concesii teritoriale".

Forțele ruse au drept obiectiv să controleze integral marele bazin minier din Donbas, unde forțele separatiste pro-ruse sprijinite de Moscova au preluat controlul parțial din 2014. Marți, acestea au cucerit o mare parte din orașul strategic Severodonețk.

Ucrainenii au cerut de ceva vreme mai multe lansatoare de rachete care să le permită să lovească în profunzime pozițiile rusești, în timp ce își plasează bateriile mai departe de front.

Congresul american a lansat recent un nou ajutor, de 40 de miliarde de dolari, pentru a finanța trimiterea de armament în Ucraina.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
arme
ucraina