Juncker îndeamnă Skopje să soluționeze conflictul cu Grecia pe tema numelui Macedoniei, pentru a deschide negcieri de aderare la UE

Juncker îndeamnă Skopje să soluționeze conflictul cu Grecia pe tema numelui Macedoniei, pentru a deschide negcieri de aderare la UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 feb 2018

Președintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker i-a îndemnat duminică pe liderii macedoneni să rezolve vechiul conflict cu privire la numele țării, vecina Greciei, astfel încât să poată deschidă negocieri de aderare la Uniunea Europeană, relatează The Associated Press.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Juncker și-a început în Macedonia un turneu în Balcanii de Vest, în cadrul căruia urmează să viziteze Albania, Serbia, Kosovo, Bosnia și Muntenegrul, toate aspirante la aderarea la Uniune, scrie News.ro.

El s-a întâlnit în capitala macedoneană, Skopje, cu premierul Zoran Zaev.

VIDEO Samsung a prezentat Galaxy S9 și S9 Plus CITEȘTE ȘI VIDEO Samsung a prezentat Galaxy S9 și S9 Plus

Președintele CE a lăudat ”ritmul reformelor” de care Macedonia are nevoie să adere la UE și faptul că a încheiat un tratat de prietenie cu vecina sa Bulgaria. El a evocat de asemenea progrese recente pe care Macedonia și Grecia le-au făcut în soluționarea conflictului cu privire la numele Macedoniei.

Grecia susține că folosirea numelui, adoptat după proclamarea independenței, în 1991, implică revendicări teritoriale față de provincia sa Macedonia.

După soluționarea acestui conflict vechi de 25 de ani, Macedonia, care este candidată la aderarea la UE din 2005, va fi invitată la negocieri de aderare ”în câteva luni”, a declarat Juncker.

”Făceți-vă tema cu Grecia”, a îndemnat el. ”Nu intenționez să le țin lecții celor implicați”.

Într-un gest de bunăvoință față de Grecia, Macedonia a schimbat numele principalului său aeroport de la Skopje, din Aeroportul ”Alexandru cel Mare” în ”Aeroportul Internațional Skopje”.

Juncker s-a declarat ”încântat (să constate) că s-a schimbat ceva la aeroport”.

Fosta Republică Iugoslavă Macedonia (FYRoM) este pregătită să accepte un ”calificativ geografic” în numele ei, în vederea ajungerii la un compromis, a reiterat Zaev, însă a insistat ca noul nume al țării ”să respecte demnitatea” popoarelor ambelor state.

În favoarea Greciei, ONU și alte instituții internaționale au recunoscut Macedonia sub numele de Fosta Republică Iugoslavă Macedonia. Negocieri sunt în curs în vederea găsirii altui nume.

viewscnt
Afla mai multe despre
jean-claude juncker
grecia
macedonia