Kazahstan intenționează să organizeze un IPO la compania petrolieră KazMunayGaz în 2022

Kazahstan intenționează să organizeze un IPO la compania petrolieră KazMunayGaz în 2022

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Profit.ro
Profit.ro
scris 17 iun 2020

Kazahstanul intenționează să deruleze o listare publică inițială la compania petrolieră națională KazMunayGaz în 2022, a declarat miercuri directorul fondului suveran de investiții al Kazahstanului (Samruk Kazyna), după ce a renunțat la planurile anterioare care vizau listarea KazMunayGaz în străinătate în acest an, din cauza pandemiei și a scăderii prețului petrolului, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Rompetrol este principala marcă a grupului KMG International, deținut de compania națională de petrol și gaze din Kazahstan, KazMunayGaz, scrie Agerpres.

FOTO Un nou val de atacuri informatice țintește instituții de stat din România. Atacatorii vor să instaleze pe computere amenințări de spionaj CITEȘTE ȘI FOTO Un nou val de atacuri informatice țintește instituții de stat din România. Atacatorii vor să instaleze pe computere amenințări de spionaj

"Am înțeles că investitorii în sectorul de petrol și gaze sunt interesați în primul rând de dividende", a declarat directorul operațional de la Samruk Kazyna, Almasadam Satkaliyev, la un briefing de presă. "Vom monitoriza cu atenția piața și prețul petrolului...care vor fi principalii factori", a adăugat Satkaliyev.

Pentru acest an, singura mare operațiune pe care fondul Samruk Kazyna o are în vedere este vânzarea unui pachet de 10% din operatorul național de telecomunicații Kazakhtelecom către fondul public de pensii din Kazahstan, a spus Satkaliyev, adăugând că prețul de vânzare nu a fost încă stabilit.

În 2021, fondul Samruk Kazyna intenționează să vândă pachete de acțiuni la operatorul de servicii poștale Kazpost și compania de producție a energiei electrice Samruk Energy către o serie de investitori strategici. Pachete de acțiuni la compania aeriană Qazaq Air și grupul minier Tau-Ken Samruk ar urma să fie scoase la vânzare în 2022.

Deținut de KazMunayGaz Kazahstan, KMG International este unul dintre cei mai importanți actori economici din România. Grupul KMG International desfășoară operațiuni majore în rafinare și petrochimie, retail, trading, upstream și servicii industriale în 12 piețe principale. În România, Grupul operează rafinăria Petromidia Năvodari, cu o capacitate de procesare de 5 milioane de tone pe an, Rafinăria Vega Ploiești - cea mai veche unitate de profil în funcțiune (1905), dar și o rețea de distribuție a carburanților formată din peste 700 de puncte de alimentare, 230 de stații distribuție GPL auto, 9.000 de puncte de distribuție butelii și 3 stații de îmbuteliere GPL, 6 depozite.

viewscnt
Afla mai multe despre
kazahstan
kazmunaygaz