Kremlinul alocă aproape un miliard de euro pentru legalizarea „flotei din umbră”

VECINI   
Kremlinul alocă aproape un miliard de euro pentru legalizarea „flotei din umbră”

Exporturile de petrol și gaze ale Rusiei sunt în prezent efectuate printr-o „flotă din umbră”, construită pentru a ocoli sancțiunile occidentale. Această flotă are în prezent un caracter secret, fiind învăluită de mister. Guvernul rus intenționează să legalizeze o parte din acest proces, cea de transport a mărfurilor nepetroliere, alocând, potrivit publicației economice Kommersant, nu mai puțin de 900 milioane euro pentru achiziționarea a 85 de nave care vor efectua operațiuni de import export pentru statul rus.

Kremlinul intenționează să aloce 70 de miliarde ruble pentru finanțarea unui program de achiziționare a 85 de nave de transport. Sistemul bancar rus ar urma să contribuie la rândul său la acest program cu 80 miliarde ruble.

Urmărește-ne și pe Google News

Interesant este că programul, care se întinde pe 10 ani, nu vizează achiziționare de petroliere decât în mică măsură, Kommersant susținând că acest lucru sugerează că „flota din umbră” petrolieră creată informal până în prezent este deja suficientă.

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
VIDEO Îmbrânceli și scandal în Parlamentul de la Chișinău. „Limba moldovenească” dispare din toate legile Republicii Moldova CITEȘTE ȘI VIDEO Îmbrânceli și scandal în Parlamentul de la Chișinău. „Limba moldovenească” dispare din toate legile Republicii Moldova

În 2022, 70% din cifra de afaceri a porturilor rusești a fost realizată de transportatori care nu erau controlați de companii rusești.

Subvenția acordată de Kremlin ar permite băncilor să acorde companiilor ruse de transport interesate împrumuturi avantajoase la o rată de 4%. Statul subvenționează până la 9 puncte procentuale din dobânda comercială (dobânda Băncii Centrale a Rusiei plus 3 puncte procentuale).

Potrivit unui proiect anterior, statul rus subvenționa achiziția de nave de transport doar dacă volumul de mărfuri transportate de respectiva companie aparținea în proporție de 100% activității de import/export. Procentul a fost coborât, potrivit Kommersant, la 50%.

ULTIMA ORĂ Wizz Air suspendă toate zborurile către Chișinău CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Wizz Air suspendă toate zborurile către Chișinău

Petrolul rusesc continuă în prezent să ajungă la cumpărătorii din întreaga lume. Dar chiar și cei care își petrec zilele urmărind mișcările navelor peste oceane cu greu reușesc să afle exact cine îl transportă, relatează CNN.

Pe măsură ce sancțiunile occidentale împotriva Rusiei s-au intensificat în urma invaziei sale în Ucraina, mai multe nave s-au alăturat unei flote existente de petroliere misterioase, gata să faciliteze exporturile de țiței ale Rusiei.

Specialiștii estimează dimensiunea acestei flote "din umbră" la circa 600 de nave, adică aproximativ 10% din numărul global de petroliere mari. Iar cifrele continuă să crească.

Cine deține și operează multe dintre aceste nave rămâne însă o enigmă, arată CNN.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
petrol
flota
subventionare