Letonia a confiscat Casa Moscovei din Riga. Clădirea va fi vândută la licitație, iar banii vor fi trimiși ”către efortul de război ucrainean”

Letonia a confiscat Casa Moscovei din Riga. Clădirea va fi vândută la licitație, iar banii vor fi trimiși ”către efortul de război ucrainean”
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 ian 2024

Parlamentul Letoniei a aprobat naționalizarea Casei Moscovei, sediul centrului cultural rus din Riga, apreciind că este un instrument de propagandă al Rusiei, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Casa Moscovei, patronată de primăria capitalei ruse pentru promovarea „cooperării culturale și economice” cu Riga, a fost închisă în martie 2022, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, scrie Agerpres.

Vladimir Putin spune că economia Rusiei este prima din Europa și a cincea din lume CITEȘTE ȘI Vladimir Putin spune că economia Rusiei este prima din Europa și a cincea din lume

În urma votului parlamentului, clădirea va reveni fostului proprietar, Ministerul leton al Transporturilor.

Un comunicat al legislativului consemnează utilizarea Casei Moscovei ca „un instrument al politicii externe a Rusiei, cu ajutorul căruia aceasta a diseminat intenționat propaganda care justifică acțiunile sale agresive și interpretarea istoriei în mod favorabil Kremlinului”.

Președintele leton Edgars Rinkevics a declarat că l-a informat despre decizie pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski. El a afirmat în fața presei că „planul va consta probabil în scoaterea clădirii la licitație și transferarea încasărilor către efortul de război ucrainean”.

ULTIMA ORĂ Anunț de la Casa albă - Asistența americană pentru Ucraina a \'\'încetat complet\'\'. Soluția avansată CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Anunț de la Casa albă - Asistența americană pentru Ucraina a ''încetat complet''. Soluția avansată

Ambasada Rusiei la Riga a reacționat numind decizia parlamentului drept „un furt de stat” și a avertizat că „acest comportament ostil nu va rămâne fără răspuns”.

Fosta republică sovietică Letonia, în prezent membră a NATO și a Uniunii Europene, este o aliată fermă a Ucrainei, iar relațiile cu Moscova s-au degradat rapid după ce invazia rusă a declanșat războiul în această țară.

viewscnt
Afla mai multe despre
casa moscovei
letonia