Letonia va propune un embargo european asupra cerealelor rusești

Letonia va propune un embargo european asupra cerealelor rusești
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 dec 2023

Letonia va propune săptămâna viitoare o interzicere totală în UE a importurilor de cereale provenite din Rusia, dar adoptarea unui asemenea embargo în cadrul unei noi serii de sancțiuni pentru războiul desfășurat de Rusia în Ucraina ar putea dura mult timp, relatează agenția EFE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Ministrul leton al agriculturii, Armands Krauze, a declarat marți seară presei că va propune acest embargo asupra cerealelor rusești la reuniunea ministerială a UE din 10-11 decembrie. Dar un purtător de cuvânt din ministerul său a precizat apoi că, chiar dacă miniștrii europeni ai agriculturii ar fi de acord, propunerea mai trebuie să fie discutată ulterior de miniștrii de externe și în final aprobată de șefii de stat și de guvern ai statelor UE, un proces ce poate dura mai multe luni, scrie Agerpres.

Guvernele urmăresc utilizatorii de smartphone-uri prin intermediul notificărilor CITEȘTE ȘI Guvernele urmăresc utilizatorii de smartphone-uri prin intermediul notificărilor

Letonia importă anual circa 400.000 de tone de cereale din Rusia, mai ales porumb, și este în UE al doilea cel mai mare importator de cereale rusești, după Italia și înaintea Greciei.

UE a impus Rusiei mai multe serii de sancțiuni după invazia declanșată în Ucraina, dar până în prezent nu au fost luate măsuri care să restricționeze importurile de alimente din Rusia.

În justificarea cererii sale de a fi interzise în UE importurile de cereale rusești, Letonia va invoca, potrivit ministrului său al agriculturii, faptul că banii obținuți de Rusia din exportul de cereale contribuie la finanțarea efortului de război și că aceste importuri afectează agricultorii din UE și piața europeană a cerealelor prin comercializarea acestor cereale sub prețul pieței.

Pe piața UE pătrund în schimb liber cerealele ucrainene, ca măsură luată de blocul comunitar pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia, dar care a distorsionat piețele țărilor est-europene și le-au provocat agricultorilor din aceste țări pierderi, aceasta și ca urmare a faptului că cerealelor ucrainene nu li s-a impus de către Bruxelles respectarea standardelor europene de calitate.

În consecință, Polonia, Slovacia și Ungaria au prelungit unilateral în luna septembrie o interdicție asupra importului a patru produse agricole ucrainene, după ce Comisia Europeană a respins cererea statelor UE vecine Ucrainei de a prelungi această măsură luată în aprilie în cadrul unui acord cu respectivele trei țări membre, plus România și Bulgaria.

viewscnt
Afla mai multe despre
letonia
cereale
rusia