Liberalizare - Reglementatorii din Bulgaria au scumpit gazele pentru a treia lună consecutivă. Cât plătesc bulgarii comparativ cu românii

Liberalizare - Reglementatorii din Bulgaria au scumpit gazele pentru a treia lună consecutivă. Cât plătesc bulgarii comparativ cu românii
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 10 nov 2020

Autoritățile din Bulgaria, țară care are încă un sistem reglementat de stabilire a prețurilor la energie, au scumpit gazele cu 14,1% în noiembrie, după ce efectuaseră majorări de prețuri similare și în septembrie și octombrie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Scumpirile din țara vecină sunt aplicate doar gazului marfă, al cărui preț ajunge astfel să se situeze nu numai peste nivelul celor mai atractive oferte de pe piața liberalizată din România, ci și peste cele ale marilor furnizori autohtoni, în urma procesului de liberalizare.

În prezent, spre deosebire de Bulgaria, România nu mai practică un sistem reglementat al prețului gazelor, iar consumatorii sunt, se pare, principalii beneficiari ai acestei liberalizări.

Asta pentru că, în pofida reticenței celor doi mari furnizori, Engie și E.On, de a transfera ieftinirile de prețuri de pe piețele concurențiale en gros în prețurile finale plătite de consumatorii casnici, prețurile gazului marfă din ofertele concurențiale s-au redus considerabil, ajungând și la 50 de lei/MWh.

În schimb, în Bulgaria, unde statul impune un preț reglementat, s-a înregistrat un proces contrar, gazul pentru populație scumpindu-se considerabil.

EXCLUSIV Cum a ajuns în insolvență cel mai mare parc solar din România, făcut cu banii \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cum a ajuns în insolvență cel mai mare parc solar din România, făcut cu banii "țăranilor cooperatori" din Coreea de Sud. Statul român, reclamat din nou la Washington pentru tăierea subvențiilor destinate regenerabililelor

Astfel, noiembrie este cea de-a treia lună cu majorări de prețuri ale gazului marfă dictate de agenția de reglementare bulgară.

Reglementatorii bulgari au decis scumpirea gazului marfă cu 20,3% în septembrie, cu 10,1% în octombrie și cu 14,1% în noiembrie.

Drept urmare, prețul gazului pentru populație a ajuns la 28,21 leva/MWh (aproximativ 70 lei/MWh).

În prezent, potrivit comparatorului de prețuri al Autorității de Reglementare din Domeniul Energiei (ANRE), numai puțin de 17 furnizori din România oferă pentru această iarnă prețuri inferioare celui de 70 de lei stabilit de reglementatorul bulgar.

Doar un procent de 12% din cei 3,84 milioane clienți casnici au încheiat contracte pentru furnizarea gazelor naturale în regim concurențial, până la 30 iunie 2020, data liberalizării pieței interne de gaze, a informat ANRE, care a precizat că la 30 septembrie acest procent era de 22%.

În pofida majorărilor din ultimele trei luni, prețul din noiembrie este încă mult sub ceea ce au plătit consumatorii bulgari în primul trimestru al anului 2020, când autoritatea de reglementare de la Sofia a stabilit un preț de 44,04 leva/MWh.

Chiar și după ce Bulgaria a convenit o reducere retroactivă a prețului gazelor cu Gazprom, prețurile revizuite stabilite de reglementatorul bulgar au variat de la 37,82 leva/MWh în ianuarie până la 30,1 leva/MWh în martie.

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
românia
preț
gaze