Lira turcească a atins un nou minim record în raport cu dolarul

Lira turcească a atins un nou minim record în raport cu dolarul
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 mai 2023

Lira turcească a atins luni noi minime record în raport cu dolarul, dar acțiunile au crescut, după ce președintele Tayyip Erdogan și-a asigurat victoria în alegerile prezidențiale de duminică, extinzându-și conducerea din ce în ce mai autoritară într-un al treilea deceniu, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Erdogan s-a impus în ciuda anilor de turbulențe economice pe care criticii le atribuie politicilor sale economice neortodoxe, pe care opoziția a promis să le inverseze, scrie News.ro.

Polonia intenționează să majoreze de două ori salariul minim în 2024, pentru a compensa inflația CITEȘTE ȘI Polonia intenționează să majoreze de două ori salariul minim în 2024, pentru a compensa inflația

Lira a scăzut la 20,1050 unități pentru un dolar, în cea mai proastă zi de tranzacționare din ultimele opt luni, depășind minimul record anterior atins vineri.

Lira a scăzut cu peste 7% de la începutul anului și a pierdut mai mult de 90% din valoare în ultimul deceniu, economia fiind în strânsoarea ciclurilor de expansiune și declin și a crizelor de inflație.

În absența unei întorsături în politicile sale economice, se profilează riscul unei crize valutare acute”, a declarat analistul șef al Danske Bank, Minna Kuusisto, despre Erdogan.

După o criză valutară din  2021, autoritățile turce și-au asumat un rol din ce în ce mai practic pe piețele valutare.

Fluctuațiile zilnice au devenit nefiresc de mici, în timp ce rezervele valutare și de aur s-au redus.

De la începutul lunii noiembrie, lira a fluctuat cu mai mult de 0,25% doar câteva zile, făcând notabilă scăderea de 0,58% consemnată luni.

Între timp, în semn de ușurare că incertitudinea electorală a luat sfârșit, acțiunile au câștigat, indicele de referință BIST-100 încheind ziua în urcare cu 4,10%, în timp ce indicele bancar a avansat cu 2,13%.

Ponderea administratorilor străini de active care dețin acțiuni turcești a scăzut în ultimii ani, piața fiind controlată în mare parte de investitorii locali.

Cu toate acestea, analiștii au spus că ar fi greu să menținem câștigurile pe fondul unor probleme economice mai ample.

CONFIRMARE Jumbo pregătește primul său depozit din România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Jumbo pregătește primul său depozit din România

”Mă așteptam la o creștere scurtă, odată ce încheierea incertitudinii cu privire la alegeri”, a declarat strategul de investiții Tunc Satiroglu, adăugând că se așteaptă ca piața de tip urs să revină.

Performanța surprinzător de puternică a lui Erdogan în primul tur al alegerilor din 14 mai a declanșat o vânzare a obligațiunilor internaționale ale Turciei și o creștere a costurilor pentru a-și asigura expunerea la datoria prin intermediul credit default swap (CDS), pe fondul speranțelor slăbite de schimbare a politicii economice.

Obligațiunile în dolari ale națiunii au coborât săptămâna trecută la cel mai redus nivel din cel puțin șase luni, în timp ce CDS-urile au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele șapte luni.

Luni, obligațiunile internaționale ale Turciei au fost stabile, cu piețele din SUA și multe din Europa închise pentru sărbători, în timp ce CDS-urile se situau la nivelul de închidere de vineri.

”Rezultatul alegerilor, prin care Erdogan și-a asigurat o majoritate solidă, sugerează o continuare a politicilor care au contribuit la o scădere a fundamentelor țării”, a declarat Jeff Grills, director pentru obligațiuni pe piețele emergente la Aegon Asset Management.

El a mai spus că deprecierea lirei și presiunea asupra rezervelor valutare deja scăzute se adaugă preocupărilor pentru investitorii în obligațiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira turcească
turcia