Miliardarul rus Ziiavudin Magomedov a fost arestat, măsură care a provocat speculații privind o remaniere a guvernului

Miliardarul rus Ziiavudin Magomedov a fost arestat, măsură care a provocat speculații privind o remaniere a guvernului
scris 3 apr 2018

Un miliardar rus cu unele dintre cele mai bune relații politice, Ziiavudin Magomedov, a fost arestat pentru fraudă și deturnare de fonduri, măsură care a provocat declinul acțiunilor companiilor sale și speculații referitoare la o posibilă remaniere a guvernului de la Moscova, transmite Bloomberg.

Magomedov a fost arestat sâmbătă, împreună cu fratele său Magomed, în timp ce se pregătea să plece în Statele Unite. La tribunal, Magomedov a negat acuzațiile, dar instanța a decis să fie reținut timp de două luni, fără posibilitatea de a plăti cauțiune, scrie News.ro.

Problemele neașteptate cu legea ale miliardarului au provocat temeri în rândul investitorilor, că Summa Group, la care acesta este coproprietar, ar putea fi în pericol. În același timp, analiștii politici au spus că încarcerarea sa ar putea însemna probleme pentru oficiali de rang înalt considerați cu legături prea apropiate cu Magomedov, în special pentru premierul Dmitri Medvedev, care urma să fie renumit în funcție odată cu intrarea în vigoare a noului mandat prezidențial, în luna mai.

Adria Airways reia cursele aeriene directe între București și Ljubljana CITEȘTE ȘI Adria Airways reia cursele aeriene directe între București și Ljubljana

”Problema imediată este lupta pentru formarea noului guvern. Până la reținerea lui Magomedov, cel mai probabil scenariu era că Medvedev își va păstra postul de premier. Șansele ca acest lucru să se întâmple scad acum constant”, a declarat Igor Bunin, directorul Centrului pentru Tehnologii Politice, o firmă de consultanță politică din Moscova.

Investitorii consideră arestarea ca fiind o veste proastă pentru companiile grupului Summa, în special pentru Far Eastern Shipping, ale cărei acțiuni au scăzut cu până la 21%, la cel mai redus nivel de după luna spetembrie.

Titlurile Novorossiisk Commercial Sea Port au consemnat cel mai mare declin pe parcursul tranzacțiilor după mai 2017.

Acțiunile TransContainer și Novorossiysk Grain Plant au scăzut cu până la 4,5%, respectiv 4,2%, dar ulterior au recuperat pierderile.

”Investitorii renunță la activele Summa pe fondul incertitudinilor legate de viitorul acestor companii. Se pare că cineva este pe urma afacerilor lui Magomedov, iar acest caz nu crește atractivitatea pieței rusești”, a spus Oleg Popov, manager de fonduri care administrează active de 300 de milioane de dolari la firma April Capital în Moscova.

Summa se află de mult timp în conflict cu operatorul de conducte petroliere Transneft (companie de stat) în legătură cu controlul asupra Novorossiisk Commercial Sea Port.

Averea magnatului născut în Daghestan a crescut în perioada mandatului prezidențial al lui Dmitry Medvedev, în parte datorită contractelor cu statul.

Popov a comparat arestarea lui Magomedov cu cea a miliardarului Vladimir Evtușenkov, care a stat trei luni în arest la domiciliu în 2014, în urma acuzațiilor de spălare de bani, în timpul unei investigații legate de achiziția companiei  Bashneft, care a fost preluată ulterior de grupul de stat Rosneft.

”Arată ca o redistribuire a proprietății, dar nu este clar cine este în spatele acestui caz și cine vrea activele Summa”, a spus Popov.

Procurorii au negat orice fel de motivație politică în acest caz, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că orice fel de impact asupra numirilor în guvern reprezintă speculații.

Evgeni Mincenko, consultant politic care lucrează deseori pentru Kremlin, a afirmat că Magomedov este presat de alte grupuri de influență și că arestarea sa îi va avantaja pe rivalii săi, între care directorul general al Rosneft, Igor Sechin.

Consultantul consideră însă că Medvedev ar putea fi capabil să depășească această furtună, având în vedere că Vladimir Putin nu va dori probabil o figură puternică în postul de premier.

viewscnt
Afla mai multe despre
ziiavudin magomedov
rusia
miliardar