Mișcare surprinzătoare la Moscova: un nou comandant al operațiunii din Ucraina

Mișcare surprinzătoare la Moscova: un nou comandant al operațiunii din Ucraina

Valeri Gherasimov

Profit.ro
Profit.ro
scris 12 ian 2023

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, l-a numit pe șeful Statului Major General, generalul Valeri Gherasimov, la comanda campaniei militare a Rusiei din Ucraina, în cea mai recentă remaniere a conducerii militare a Moscovei, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Șoigu l-a numit pe Gherasimov în funcția de comandant al grupului de forțe combinate pentru "operațiunea militară specială" a Moscovei în Ucraina, a precizat Ministerul Apărării într-un comunicat.

McDonald\'s Japonia scumpește produsele pentru a treia oară în zece luni CITEȘTE ȘI McDonald's Japonia scumpește produsele pentru a treia oară în zece luni

Nu mai târziu de octombrie anul trecut, Rusia îl promovase pe Serghei Surovikin, supranumit "generalul Armageddon" de către presa rusă pentru reputația sa de militar necruțător, în funcția de comandant principal al operațiunilor de luptă din Ucraina, după o serie de contraofensive ucrainene care au schimbat cursul conflictului, scrie News.ro.

Surovikin va rămâne adjunct al lui Gherasimov, a precizat Ministerul Apărării.

Ministerul spune că aceste schimbări au fost făcute pentru a crește eficiența gestionării operațiunilor militare din Ucraina, după mai bine de 10 luni de campanie.

Gherasimov, la fel ca Șoigu, s-a confruntat cu critici dure din partea bloggerilor militari ruși pentru multiplele eșecuri ale Rusiei pe câmpul de luptă și pentru eșecul de a asigura victoria într-o campanie pe care Kremlinul se aștepta să o încheie după puțin timp.

Forțele ruse și ucrainene erau angajate miercuri în lupte intense pentru orașul Soledar din estul Ucrainei, iar rușii păreau să fie în avantaj, ceea ce ar fi un pas înainte în demersul Moscovei de a cuceri întreaga regiune Donbas.

Cea mai recentă schimbare de conducere militară are loc pe fondul tensiunilor continue între figurile de rang înalt care se ocupă de războiul Rusiei în Ucraina.

Marți seară, șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a atacat Ministerul rus al Apărării, lăudându-se că experiența sa de luptă este "în multe privințe semnificativ superioară celor care se află în slujba Ministerului Apărării de zeci de ani".

Prigojin, care i-a criticat anterior pe Gherasimov și Șoigu, a făcut aceste declarații în timp ce susținea că armata sa, Wagner, a preluat controlul asupra micului oraș minier Soledar.

Cu toate acestea, Ministerul rus al Apărării, dar și Kremlinul au evitat să pretindă că Moscova are controlul deplin. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a contestat, la rândul său, pierderea totală a orașului, spunând că luptele continuă. "Statul terorist și propagandiștii săi încearcă să pretindă că au obținut unele succese în Soledar, dar luptele continuă", a declarat Zelenski în discursul său zilnic..

viewscnt
Afla mai multe despre
moscova
rusia
ucraina