Moldova nu va mai cumpăra gaze de la Gazprom, anunță ministrul energiei de la Chișinău

Moldova nu va mai cumpăra gaze de la Gazprom, anunță ministrul energiei de la Chișinău
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 oct 2023

Republica Moldova nu va mai cumpăra gaze de la gigantul energetic rus Gazprom, a spus luni ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov, referindu-se la părțile din țară controlate de capitala Chișinău și nu la zonele separatiste. Declarațiile lui Parlicov sugerează că Moldova și-a consolidat independența față de gazul rusesc, notează Reuters. Moscova a reacționat spunând că discuțiile continuă, mai ales pentru că Moldova are datorii față de Gazprom.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Moldova controlată de Chișinău, care cuprinde o mare parte din teritoriul și populația țării, a încetat să mai cumpere gaze de la Gazprom în decembrie 2022. Nu era clar la momentul respectiv dacă decizia va deveni permanentă, scrie Hotnews.ro.

Bitcoin a urcat la maximul ultimelor șase săptămâni CITEȘTE ȘI Bitcoin a urcat la maximul ultimelor șase săptămâni

Parlicov a declarat că Moldova a reușit să procure gaz de la furnizorii europeni la un preț mai bun decât cel oferit de Gazprom.

R. Moldova cumpără în continuare electricitate generată într-o centrală electrică din Transnistria care folosește gazul Gazprom. Parlicov nu a dat niciun indiciu că acest lucru se va schimba.

„Nu vom mai cumpăra gaze naturale de la Gazprom pentru teritoriul controlat de autoritățile constituționale (de la Chișinău)", a declarat el prin legătură video la o conferință ținută la București .

Compania de stat Gazprom furnizează în continuare 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi către Transnistria, o enclavă a Republicii Moldova, susținută de Rusia, care s-a separat violent de conducerea Chișinăului după căderea Uniunii Sovietice în 1991.

Contactele dintre R. Moldova și gigantul energetic rus Gazprom continuă, mai ales că Moldova are datorii, a transmis luni Kremlinul, după declarațiile făcute de ministrul moldovean al energie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că relațiile dintre Gazprom și Republica Moldova trebuie să fie clarificate.

viewscnt
Afla mai multe despre
moldova
gazprom