NATO: Patru noi grupuri de luptă, inclusiv în România

NATO: Patru noi grupuri de luptă, inclusiv în România

Inquam Photos / George Călin

Profit.ro
Profit.ro
scris 24 mar 2022

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a anunțat la finalul summitului extraordinar al alianței consacrat conflictului din Ucraina, că liderii NATO au fost de acord să pună la dispoziție sprijin suplimentar Ucrainei și că au fost aprobate patru noi grupuri de luptă inclusiv în România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Stoltenberg a catalogat războiul din Ucraina drept „cea mai mare amenințare asupra securității din generația noastră”, vorbind despre conflictul din Ucraina drept „războiul președintelui Putin împotriva Ucrainei”, scrie News.ro.

Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani CITEȘTE ȘI Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani

Jens Stoltenberg a subliniat că țările membre NATO consideră că China nu trebuie să asigure sprijin economic sau militar Rusiei în ceea ce privește invazia din Ucraina. 

„În schimb, Beijingul ar trebuie să-și exercite influența semnificativă asupra Rusiei și să promoveze o soluție imediată de pace. Aliații au căzut de acord că Belarusul trebuie să înceteze să se comporte ca un complice la invazia lui Putin. (...) Mesajul nostru pentru China este că ar trebui să se alăture restului lumii și să condamne în termeni clari războiul brutal împotriva Ucrainei și să nu sprijine Rusia prin instrumente economice și, desigur, nici militare”, a adăugat Stoltenberg.

Acesta a reafirmat că NATO menține „politica ușilor deschise”, arătând că extinderea NATO „a fost un succes istoric, răspândind democrație, libertate și prosperitate în Europa”.

Stoltenberg a subliniat că aliații au căzut de acord că este necesară o creștere a cheltuielilor de apărare.

Întrebat dacă NATO are probe privind folosire de arme pe bază de fosfor, așa cum acuză Ucraina, secretarul general al NATO a răspuns că există „rapoarte foarte credibile” privind folosirea de arme împotriva civililor și că aceasta reprezintă „o îngrijorare” pentru NATO.

Totodată, întrebat dacă există informații credibile din partea serviciilor secrete cu privire la riscurile privind folosirea de arme biologice, nucleare sau chimice de către Rusa în Ucraina, Stoltenberg a arătat că NATO este „îngrijorată” în privința acestui aspect văzând „retorica, faptul că Rusia încearcă să creeze un pretext, acuzând Ucraina, Statele Unite, aliații NATO că se pregătesc că folosească arme biologice”. El a catalogat drept „absolut false” acuzațiile la adresa Ucrainei și NATO. 

Stoltenberg a subliniat că folosirea unor agenți chimici sau biologici în lupta din Ucraina ar afecta și cetățeni a unor state membre NATO.
„Știm de asemenea că Rusia a folosit agenți chimici împotriva propriei opoziții și i-a folosit anterior pe teritoriul NATO”, mai spune Stoltenberg.

Guvernul rus a transferat peste 50% din aeronavele străine din țară în registrul propriu al Rusiei CITEȘTE ȘI Guvernul rus a transferat peste 50% din aeronavele străine din țară în registrul propriu al Rusiei

În acest context, el a anunțat că NATO întărește pregătirile aliaților pentru amenințări chimice, biologice, radiologice sau nucleare iar la nivelul NATO a fost activat sistemul de apărare chimic, radiologic, biologic și nuclear.

Stoltenberg a răspuns, întrebat fiind, și solicitării președintelui ucrainean Volodimir Zelensky care a cerut 1% din tancuri, din avioanele NATO, apărare antiaeriană și nave, Stoltenberg arătând că solicitările liderului ucrainean sunt ascultate cu atenție și că „au luat notă” de mesajul acestuia.

„Aliații NATO asigură sprijin semnificativ Ucrainei și asigurăm arme, sisteme avansate care să îi ajute să tragă în avioane și arme antitanc și alte tipuri de sisteme, inclusiv drone. Nu voi intra în detalii specifice cu privire la tipurile de sisteme pe care le punem la dispoziție, dar ce pot spune este că aliații fac tot ce pot pentru a ajura Ucraina să se apere, autoapărarea este un drept. Totodată, avem responsabilitatea de a preveni extinderea acestui conflict, să nu devină unul între aliații NATO și Rusia, asta ar fi mai periculos și mai devastator”, a menționat Jens Stoltenberg.

viewscnt
Afla mai multe despre
nato
ucraina