O televiziune americană din Polonia care critică guvernul de la Varșovia riscă să își pierdă licența din cauza unei posibile modificări a legislației

O televiziune americană din Polonia care critică guvernul de la Varșovia riscă să își pierdă licența din cauza unei posibile modificări a legislației
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 iul 2021

O televiziune americană din Polonia care critică guvernul naționalist de la Varșovia și-ar putea pierde licența din cauza uneoi propuneri de modificare a legislației, au afirmat parlamentari ai opoziției, ei exprimându-și îngrijorarea în creștere legată de libertatea presei din țară, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS)  susține de multă vreme că organizațiile media deținute de străini denaturează dezbaterile publice și nu servesc intereselor poloneze, dar criticii spun că guvernul își propune să sporească controlul asupra mass-media și să limiteze libera exprimare, scrie News.ro.

Consiliul Concurenței a intrat să verifice cazările și publicitatea online CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței a intrat să verifice cazările și publicitatea online

Parlamentarii opoziției spun că modificarea propusă la Legea privind radiodifuziunea vizează radiodifuzorul privat TVN și canalul său de știri TVN24, care sunt deținute de Discovery.

"SUA au observat cu o îngrijorare tot mai mare procesul de acordare a licențelor TVN și noua legislație propusă ... Presa neîngrădită este crucială pentru democrație", a declarat pe Twitter însărcinatul cu afaceri american, Bix Aliu. "

Nu ne vom pleca sub nicio presiune și vom rămâne independenți, acționând în numele telespectatorilor noștri", a declarat Consiliul de administrație al TVN într-un comunicat.

Proiectul de amendament, înaintat Parlamentului miercuri seara târziu de un grup de parlamentari PiS, ar împiedica companiile din afara Spațiului Economic European să preia controlul posturilor de radio și televiziune poloneze.

”Proiectul de lege își propune să clarifice reglementările care permit Consiliului Național al Audiovizualului să contracareze în mod eficient posibilitatea ca orice entitate din afara Uniunii Europene să preia controlul asupra radiodifuzorilor RTV (radio și televiziune), inclusiv entități din țări care prezintă o amenințare semnificativă la adresa securității statului, "se arată în justificarea proiectului.

INFOGRAFIC Valoarea pieței media va depăși în acest an 500 milioane euro CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Valoarea pieței media va depăși în acest an 500 milioane euro

"Există un scop - TVN urmează să fie furat ... la fel ca mass-media publică, ziarele regionale au fost furate de la polonezi mai devreme", a declarat Robert Kwiatkowski, membru al grupului parlamentar de stânga și al Consiliului Național al Mass-Mediei.

De când PiS a venit la putere în 2015, opoziția spune că a transformat posturile publice de televiziune și radio în mijloace de difuzare a propagandei guvernamentale.

În decembrie, compania de rafinare de stat PKN Orlen a anunțat că preia publisherul de ziare Polska Press, de la un grup de presă german, în ceea ce criticii au spus că este o încercare de a spori controlul guvernului asupra ziarelor regionale pe care le deține.

PKN Orlen a afirmat că preluarea este o simplă tranzacție comercială.

"Un stat serios nu poate fi ca o frunză în vânt. Trebuie să avem instrumente care să ajute să decidem dacă o anumită preluare este adecvată sau nu pe teritoriul Poloniei", a declarat reporterilor premierul Mateusz Morawiecki.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
televiziune
licenta
tvn