Oficiali ucraineni afirmă că li s-a oferit mită de 5 milioane de dolari pentru a închide o investigație legată de compania energetică Burisma, dar fără vreo legătură cu Biden

Oficiali ucraineni afirmă că li s-a oferit mită de 5 milioane de dolari pentru a închide o investigație legată de compania energetică Burisma, dar fără vreo legătură cu Biden
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 iun 2020

Oficiali ucraineni anti-corupție au afirmat sâmbătă că li s-a oferit mită în valoare de 5 milioane de dolari pentru a închide o investigație legată de fondatorul companiei energetice Burisma, dar au precizat că nu există nicio legătură cu fostul membru în consiliul de administrație Hunter Biden, al cărui tată, Joe Biden, candidează la președinția Statelor Unite din partea Partidului democrat, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Compania ucraineană a ajuns în centrul atenției anul trecut, în investigația legată de presiunile nepotrivite exercitate de președintele american Donld Trump pentru deschiderea unei invesigații împotriva rivalului său politic în cursa pentru alegerile prezidențiale din noiembrie, scrie News.ro.

LISTA Guvernul anunță pentru ce țări nu va mai impune izolarea la domiciliu CITEȘTE ȘI LISTA Guvernul anunță pentru ce țări nu va mai impune izolarea la domiciliu

Trump dorește o investigație împotriva fostului viccepreședinte american Joe Biden și a fiului acestuia, Hunter.

Artem Sitnik, șeful biroului național anti-corupție (NABU), a declarat că trei persoane au fost reținute, inclusiv un fost și un actual oficial al administrației fiscale, sub acuzația de dare de mită.

Suma este cea mai mare mită în numerar confiscată vreodată în țară și a fost prezentată într-o conferință de presă, fiind adusă în saci transparenți, de bărbați mascați.

Burisma a anunțat într-un comunicat că nu are nicio legătură cu acest caz și nu a răspuns solicitării de comentarii adresate fondatorului companiei, Mikola Zlocevski, fost ministru ucrainean al ecologiei, care trăiește în prezent în străinătate.

”Haideți să punem capăt acestui lucru o dată pentru totdeauna. Biden Jr. și Biden Sr. nu figurează în această procedură”, a declarat Nazar Holodnitski, șef al investigațiilor anti-corupție din procuratură, în conferința de presă de sâmbătă.

Mita are legătură cu un caz de deturnare de fonduri de stat acordate unei bănci, potrivit oficialilor. O sumă de aproximativ 5 milioane de dolari a fost oferită oficialilor anti-corupție și un alt milion de dolari urma să fie oferit unui oficial, care acționa ca intermediar, a arătat Sitnik.

Suspecții se grăbeau să plătească mita pentru că doreau închiderea cazului împotriva lui Zlocevski, la timp pentru ziua lui de naștere, care este duminică, ”pentru închiderea investigației penale și asigurarea revenirii lui Zlocevski în Ucraina”, a spus Sitnik.

Fostul procuror general al Ucrainei a declarat în iunie că un audit pe care l-a ordonat în timp ce se afla în funcție, pentru verificarea a mii de dosare vechi, nu a descoperit nicio dovadă referitoare la vreo ilegalitate din partea lui Hunter Biden, în perioada în care a lucrat la Burisma.

Hunter Biden a venit la Burisma în 2014, fiind una dintre persoanele reputate aduse de companie pentru a-și întări guvernanța corporativă.

Președintele Trump și republicani din Congres l-au acuzat de corupție pe Hunter Biden fără să prezinte dovezi. Cei doi Biden neagă toate acuzațiile, iar democrații afirmă cu Trump încearcă să își mărească șansele de realegere.

viewscnt
Afla mai multe despre
biden
ucraina
mita