Oficialii ruși de rang înalt își declară averile, uneori amețitoare

Oficialii ruși de rang înalt își declară averile, uneori amețitoare
scris 18 apr 2018

Declarațiile veniturilor conducătorilor ruși de rang înalt, publicate anual de Kremlin, rezervă câteva surprize în 2017 - un senator care câștigă de 230 de ori mai mult decât anul anterior sau nume grele din Guvern în umbra financiară a soțiilor lor, scrie AFP.

Vladimir Putin a câștigat anul trecut 18,7 milioane de ruble (242.000 de euro la cursul actual), cu aproape zece milioane de ruble mai mult ca în 2016, din cauza unui venit anual dublu, scrie News.ro.

Între proprietățile declarate figurează doar un apartament de 77 de metri pătrați și un garaj de 18 metri pătrați, iar un teren de 1.500 de metri pătrați menționat în 2016 a dispărut din declarația sa de venituri.

Premierul Dmitri Medvedev a câștigat în 2017 tot cât în 2016, adică 8,56 de milioane de ruble - venituri modeste, în contextul în care opozantul Aleksei Navalnîi l-a acuzat pe premier, într-un film vizionat de peste 20 de milioane de ori pe YouTube, că se află la conducerea unui imperiu imobiliar.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a câștigat 14,3 milioane de ruble în 2017, însă are șansa de a se fi căsătorit cu o fostă stea a patinajului artistic, medaliată olimpică în 2006.

Transgaz nu scapă de mâna lungă a statului. Ministerul Economiei vrea dividend brut aproape dublu față de cel propus inițial CITEȘTE ȘI Transgaz nu scapă de mâna lungă a statului. Ministerul Economiei vrea dividend brut aproape dublu față de cel propus inițial

Tatiana Navka se află printre soțiile cele mai bogate de la Kremlin, cu venituri de 200 de milioane de ruble, în creștere cu 66% față de 2016.

Ea conduce două firme de organizare de evenimente în legătură cu patinajul, cărora instituția de stat însărcinată cu evenimente culturale Roskontsert i-a dat contracte în valoare de 6,4 milioane de ruble în 2017, potrivit bazei de date Spark a agenției ruse Interfax.

Numele său a apărut în scandalul evaziunii fiscale "Panama Papers", în aprilie 2016.

Marina Medinskaia, soția ministrului Culturii Vladimir Medinski, a câștigat peste 36 de milioane de ruble, cu mult mai mult decât cele nouă milioane ale soțului ei. Potrivit Spark, ea ar conduce mai multe firme în domeniul imobiliar, publicitate și saloane de înfrumusețare.

Olga Șuvalova, soția vicepremierului Igor Șuvalov, a obținut 89 de milioane de ruble, cu două milioane mai puțin ca soțul ei. Numele ei a apărut pe o listă cu personalități și lideri acționari la societăți cu sediul în paradisuri fiscale, publicată în 2013 de mai multe ziare internaționale, iar soții au fost acuzați de Navalnîi de corupție.

Cuplul se află între puținele care au declarat bunuri imobiliare în străinătate - două proprietăți imense la Londra și în Austria. În contextul în care Șuvalova este cunoscută ca dedicându-se creșterii unor câini de rasă Corgi din pasiune, sursa bogăției sale rămâne învăluită în mister.

Potrivit Spark, numele ai apare în legătură cu numeroase activități în domeniul imobiliar și comerțului cu amănuntul, fără ca aceste informații săpoatăfi confirmate.

CINE VREA SĂ DEVINĂ MILIARDAR?

Scandaluri de corupție implicând funcționari de rang înalt, miniștri și guvernatori de regiuni țin cu regularitate cronica în Rusia.

La vârful statului, ponderea miliardarilor este ridicată, însă diferențe de la un an la altul pot fi spectaculoase. În total, potrivit unei estimări a cotidianului RBK, veniturile familiilor funcționarilor au crescut cu 18% în decurs de un an.

Cel mai bogat deputat rus este Grigori Anikeïev. Un om de afaceri care face parte dintre cele mai bogate 200 de personalități ruse din Rusia - potrivit Forbes -, el a câștigat 4,3 miliarde de ruble în 2017, de opt ori mai mult ca în 2016. El controlează întreprinderea de procesare a cărnii ABI.

Între senatorii cei mai bogați, omul de afaceri Suleiman Kerimov a câștigat 2,87 de miliarde de ruble - de 230 de ori mai mult ca în 2016.

Aflat pe locul 20 al celor mai mari averi din Rusia, porivit Forbes, Kerimov a făcut avere la căderea URSS. În urma unor pierderi financiare importante, el a cedat cea mai mare parte a activelor și deține controlul asupra producătorului de aur Polyus.

Implicat în Franța într-un caz de spălare de bani, el este suspectat că a efectuat mai multe achiziții imobiliare pe Coasta de Azur, la prețuri subevaluate, sub un nume de împrumut, ceea ce l-a costat o scurtă perioadă de detenție și plata unei cauțiuni în valoare de 40 de milioane de euro în Franța.

Cu toate acestea, nicio proprietate din străinătate pe numele lui Kerimov nu figurează pe lista publicată de Kremlin. În Rusia, el ar deține doar un apartament de 38 de metri pătrați.

Într-un articol virulent, intitulat ”Cine vrea să devină miliardar?”, editorialistul ziarului independent Novaia Gazeta Aleksei Poluhin a criticat creșterea ”fenomenală” a veniturilor multor funcționari și conducători de rang înalt.

”În funcția publică, vă puteți vedea veniturile crescând de câteva sute de ori”, se indignează el, citând exemplul vicepremierului Aleksandr Hloponin, care a câștigat 2,9 miliarde de ruble în 2017, de 293 de ori mai mult ca în 2016.

”Toate astea pentru că Hloponin a vândut bunuri imobiliare în străinătate. Altfel spus, el nu are doar spirit practic, ci și patriotic”, denunță editorialistul.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
averi