Orașul care nu s-a prăbușit: Cum a devenit Erzin o oază în deșertul din jur lăsat de cutremurul din Turcia

Orașul care nu s-a prăbușit: Cum a devenit Erzin o oază în deșertul din jur lăsat de cutremurul din Turcia
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 feb 2023

Erzin este mic oraș din provincia Hatay din sudul Turciei, care a fost devastată de cutremurul din 6 februarie. În regiune, mii de clădiri au fost făcute una cu pământul, în timp ce alte zeci de mii sunt de nelocuit. Erzin, în schimb, este o oază de siguranță și normalitate, în timp ce viața din jurul lui a fost bulversată de seismul de săptămâna trecută, relatează NBC News.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bilanțul cutremurului Turcia și Siria a depășit 41.000 de morți, devenind cel mai grav astfel de eveniment din istoria recentă a Turciei, scrie News.ro.

GRAFICE Primele cifre financiare ale Dacia din istorie privind contribuția mărcii românești la Renault: Aportul la profit este foarte mare. „O poveste de succes fără sfârșit” CITEȘTE ȘI GRAFICE Primele cifre financiare ale Dacia din istorie privind contribuția mărcii românești la Renault: Aportul la profit este foarte mare. „O poveste de succes fără sfârșit”

Moartea și distrugerea înconjoară Erzin, dar în acest orășel nicio clădire nu s-a prăbușit și nimeni nu a murit în urma puternicului cutremur. Locuitorii și autoritățile spun că acest lucru se datorează unei intransigențe de lungă durată în materie de construcții. Pur și simplu, nu s-a permis ridicarea niciunei construcții care să încalce codurile țării.

Beyaz Yalcin s-a numărat printre cei norocoși. Când a avut loc cutremurul, ea se afla împreună cu cei patru copii mici ai săi în Erzin, și nu acasă, în apropiere, la Gaziantep. Yalcin, în vârstă de 33 de ani, venise în oraș pentru o nuntă și de atunci nu s-a mai întors acasă. Nu știe dacă locuința ei mai este în picioare sau dacă, la fel ca multe altele din Gaziantep și din întreaga regiune, a fost redusă la o grămadă de moloz.

"Sunt în stare de șoc. Nu vreau să mă confrunt din nou cu aceeași situație", spune ea.

Iar Yalcin nu este singura care rămâne în acest oraș de frică.

20.000 de oameni au venit în Erzin după cutremur

Emre Tibikoglu, în vârstă de 39 de ani, care lucrează pentru municipalitate de șase ani, estimează că, după cutremur, în jur de 20.000 de persoane au venit la Erzin, ceea ce reprezintă o creștere cu aproximativ 50% a populației orașului.

"Știm că ne aflăm într-o zonă seismică", a spus el, explicând că atât actualul primar, cât și cei anteriori au insistat să nu se permită ridicarea de clădiri care nu respectă codurile de construcție. Ori de câte ori oficialii și-au dat seama că există clădiri construite ilegal, au obținut demolarea lor, spune Tibikoglu.

"Unii localnici erau foarte supărați din această cauză", povestește el despre rezidenții care locuiau în acele clădiri. Dar primarul a rămas ferm în decizia sa, știind că un cutremur major ar putea veni într-o zi.

Tibikoglu nu știe de ce alte municipalități nu au făcut același lucru, dar suspectează o cârdășie între politicienii locali și antreprenori și crede că niște reglementări guvernamentale mai stricte ar fi putut limita o tragedie de o asemenea amploare.

În Erzin nu există clădiri înalte, ceea ce a diminuat riscurile, deși unele construcții din oraș au fost avariate până la punctul în care nu este sigur pentru oameni să rămână acolo. Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 s-a simțit totuși foarte puternic și în Erzin, care se află la aproximativ 112 kilometri de epicentrul cutremurului.

În orașele mai îndepărtate de centru, precum și în cele apropiate, cum ar fi Osmaniye, aflat la doar 20 de kilometri de Erzin, casele au fost reduse la ruine, iar cei care au supraviețuit încă se luptă pentru a obține ajutor. Unii au plecat spre Erzin, căutând adăpost la rude.

O viață care continuă normal

Erzin este înconjurat de munți și dealuri, iar localnicii cred că și asta i-a protejat. Dar semnele cutremurului sunt totuși prezente pe minaretele avariate și pe resturile împrăștiate pe jos în stația de autobuz, care a fost izolată.

În rest, viața a continuat în mare parte la fel. Localnicii iau masa în restaurante, iar magazinele au rămas deschise, în timp ce poliția din centrul orașului se concentrează mai degrabă pe dirijarea traficului în sensul giratoriu decât pe operațiunile de căutare și salvare.

Cu drumurile sale intacte și având în vedere proximitatea față de zonele grav afectate, Erzin a devenit un punct de colectare a donațiilor de alimente și îmbrăcăminte. Orașul oferă, de asemenea, ajutor noilor sosiți care au venit fără mai nimic.

În centrul orașului, Sultan Ergen stă cu soțul și sora ei pe veranda mamei lor. În mod normal, nu locuiesc împreună, dar au fugit în casa mamei lor din Erzin pentru siguranță, după cutremur. Ergen a făcut călătoria din Osmaniye împreună cu cei doi copii și soțul ei, lunea trecută. Femeia spune că știa că orașul este mai sigur pentru că a suferit mai puțin și în cutremure anterioare. Mama lui Ergen spune că oamenii din oraș au rămas în casă după cutremur pentru că au avut încredere în construcția locuințelor lor.

"Nu avem un plan în acest moment", spune Ergen, explicând că este posibil ca familia ei să nu se mai întoarcă niciodată în casa lor din Osmaniye. Vărul ei a fost una dintre numeroasele persoane ucise într-o clădire de lux din Antakya, în apropiere, unul dintre cele mai mediatizate blocuri care s-au prăbușit.

Furie populară în creștere

Inginerii din Turcia își exprimau de ani de zile temerile legate de clădirile prost construite, având în vedere vulnerabilitatea țării la cutremure puternice. Îngrijorările au crescut după ce o lege din 2018 a oferit "amnistie" pentru clădirile neconforme, permițându-le să fie folosite atât timp cât proprietarii plătesc o amendă statului.

Guvernul a promis acum o anchetă amănunțită și a ordonat reținerea a peste 100 de persoane din cauza clădirilor prăbușite. Grupurile de opoziție îl acuză însă pe președintele Recep Tayyip Erdogan că nu s-a asigurat că reglementările din construcții au fost aplicate în mod corespunzător. Furia populară a crescut în legătură cu această problemă.

Și în timp ce miile de clădiri prăbușite alimentează această nemulțumire colectivă, familii precum cea a lui Ergen și cea a lui Yalcin încearcă să se obișnuiască cu noile lor vieți temporare în Erzin, orașul rămas în picioare în mijlocul unui dezastru.

viewscnt
Afla mai multe despre
cutremur
turcia